Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi špekulujú: V jaskyni na Sibíri mali nájsť chlpy Yetiho!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: telegraph.co.uk)

MOSKVA - Vášnivé spory medzi vedcami, politikmi a laickou verejnosťou rozpútal nález v jednej jaskyni na juhu Sibíri. Časť diskutujúcich je skalopevne presvedčená, že nájdené srsť konečne potvrdzuje existenciu Yetiho. Iní však dôkaz v podobe "desiatich chlpov" rovnako silno spochybňujú.

Nález sa podarilo uskutočniť počas minuloročnej konferencie o Yetim, kedy skupina účastníkov akcie podnikla výlet do Azasskej jaskyne v Kemerovskej oblasti.

"Nebola to žiadna vedecká expedícia. Účastníci si urobili výlet a sprevádzali ich novinári. Podľa môjho názoru nie je tento dôkaz vierohodný," povedal denníku The Moscow Times biológ Jeff Meldrum z Idaha, ktorý sa na výprave podieľal. V jaskyni vraj neboli iné známky pobytu Snežného muža, okrem prázdnych fliaš od malinoviek a obalov od potravín.

Naopak podľa iného výletníka, petrohradského profesora chémie Valentina Sapunova, analýza DNA a mikroskopické skúmanie "na 60 až 70 percent" potvrdili, že srsť patrila stvoreniu, ktoré sa podobá viac na človeka ako na divú zver. Podľa Sapunova žije na Sibíri v tlupách takýchto tvorov približne dve stovky. A medzi nimi sú údajne aj ženy.

Kemerovský gubernátor Amangeldy Tulejev už na dolapenie Yetiho vypísal odmenu milión rubľov (asi 40 000 eur). Skeptici však majú podozrenie, že celý humbuk je len trik, ktorý má do zapadnutej oblasti prilákať viac turistov. "Sapunov klame. Priniesol do ústavu nejaké chlpy a potom sa sťažoval, že ich veda neberie vážne. Uľútostilo sa mi ho a nariadil som genetikom, aby ich preskúmali. Ale nepodarilo sa im získať žiadny genetický materiál," tvrdí šéf petrohradského zoologického ústavu Oleg Pugačov . Chlpy vraj mohli patriť capovi, medveďovi alebo inému zvieraťu.

O falošnej honbe za senzáciou je presvedčená aj genetička Svetlana Borinská, podľa ktorej sa objavy najprv publikujú vo vedeckých časopisoch práve preto, aby ich kolegovia mohli preveriť. Sapunova síce osobne pozná, ale nevie nič o tom, že by niekedy pracoval s DNA. Zato sa o ňom hovorí, že je už od mladosti zanieteným fanúšikom snežného muža.

Profesor odpovedá, že veda Yettho potrebuje, a že existencia mnohých živočíšnych druhov bola vraj dokázaná na základe ešte chabejších dôkazov. Zároveň však pripúšťa, "pre analýzu DNA nemal k dispozícii dostatok materiálu".

V Rusku zaznamenali už viac ako tisícku údajných svedectvo o záhodnom ľudoopovi, ktorý by mal žiť nielen na Sibíri, ale aj na Kaukaze, Urale, v okolí Kirova či dokonca Petrohradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu