Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koniec záhady: Vedci zistili, čo je v skutočnosti yeti z Himalájí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

LONDÝN - Britskí vedci sa domnievajú, že vyriešili záhadu bájneho snežného muža alias yetiho z podhoria Himalájí. Na základe analýzy nájdených chlpov dospeli k záveru, že v skutočnosti ide o poddruh medveďa hnedého. Píše o to spravodajský server BBC News.

Profesor genetiky z Oxfordskej univerzity Bryan Sykes podrobil v uplynulých rokoch testom DNA chlpy dvoch neidentifikovaných tvorov, jedného zo severoindického Ladakhu a druhého z Bhutánu o 1285 kilometrov ďalej na východ. Výsledky porovnal s databázou všetkých známych sekvencií DNA ostatných živočíchov a dospel k záveru, že za mýtom yettiho je zrejme skutočné zviera, ktoré by mohlo byť krížencom ľadového a hnedého medveďa.

Sykes zistil, že DNA himalájskeho tvora stopercentne zodpovedá vzorkám odobratým z čeľuste ľadového medveďa nájdenej na nórskom súostroví Svalbard, ktorej vek sa odhaduje na 40 000 až 120 000 rokov. V tej dobe sa ľadový medveď a jeho blízky príbuzný medveď hnedý od seba začali oddeľovať ako dva rôzne druhy.

Skúmaná vzorka z Ladakhu pochádza z mumifikovaných pozostatkov tvora, ktorého zastrelil miestny lovec pred 40 rokmi, zatiaľ čo v druhom prípade ide o jediný chlp objavený v bambusovom lese expedíciou filmárov pred zhruba desiatimi rokmi.

"Myslím si, že tento medveď, ktorého nikto nevidel živého, možno stále na týchto miestach žije a môže mať celkom veľa spoločného s ľadovým medveďom," uviedol profesor. "Môže to byť nejaký kríženec, a ak sa jeho správanie líši od správania normálnych medveďov, ako to tvrdia svedkovia, potom sa mohol stať zdrojom záhad a legiend," dodal.

Sykes vyhlásil, že výsledky výskumu sú "úplne nečakané", a že bude potrebné pracovať na ich interpretácii. Podľa neho každopádne nemožno tvrdiť, "že by sa po Himalájach prechádzali dávne ľadové medvede". Skôr vraj môže ísť o poddruh medveďa hnedého, ktorý sa vyvinul z predka dnešného ľadového medveďa. "Alebo to môže byť výsledok pomerne nedávneho kríženia medveďa hnedého a potomka dávneho ľadového medveďa," konštatoval expert.

Na údajného snežného muža uoozornila expedícia britského horolezca Erika Shiptona na Mount Everest z roku 1951. Fotografie obrích stôp v snehu priživili špekulácie o himalájskych tvoroch, o ktorých veda nevie. Od tej doby veľa údajných očitých svedkov na celom svete tvrdilo, že podobné tvory zahliadli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu