Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Senzačné VIDEO: Veľryba rozpráva, chcela nadviazať kontakt s ľuďmi!

Noc sa podľa všetkého pokúšal nadviazať kontakt s ľuďmi
Noc sa podľa všetkého pokúšal nadviazať kontakt s ľuďmi (Zdroj: YouTube)

SAN DIEGO - Veľryby dokážu hovoriť! Aj takto by sa dal v skratke opísať objav amerického vedca, ktorý učinil na základe analýzy nahrávky zachytávajúcej zvuky, ktoré vydáva beluha severná. Podľa Sama Ridgwaya sa týmto spôsobom pokúšala o kontakt s ľuďmi.

Beluha menom Noc prežila takmer celý svoj život v Národnom morskom centre pre cicavce v San Diegu. Zomrela pred piatimi rokmi. Prvé prejavy ľudskej reči u nej zaznamenali ešte v roku 1984. Keď s ňou plával pod vodou jeden z potápačov, myslel si, že na neho zakričal nejaký kolega a vynoril sa. "Kto na mňa zavolal, nech idem von?," opýtal sa. V skutočnosti však slovo "von" vyslovil Noc.

Ridgway nedávno tieto staré zvukové nahrávky analyzoval a porovnal ich s ľudskými rečovým vzorcami a harmóniou slov. Výsledok preukázal pozoruhodnú zhodu. Zvuky, ktoré veľryby vydávajú, sú pritom od ľudskej reči úplne odlišné. Väčšinou komunikujú fúkaním vzduchu cez nos a nie hrtanom, uvádza portál Novinky.cz.

"Je zrejmé, že Noc musel upraviť svoju hlasovú techniku tak, aby sa podobala ľudskému hlasu. Z toho vyplýva, že sa snažil o kontakt s ľuďmi," vysvetlil Sam.

Veľryba hovorí

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu