Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nevydarené atentáty: Smrť pri čistení zubov aj šanca premárnená na WC

Winston Churchill
Winston Churchill

PRAHA - V poslednej dobe otriasol našimi končinami "atentát" na českého prezidenta Václava Klausa. Hoci tentokrát útočník hlavu štátu v skutočnosti nechcel zabiť, história je plná pokusov, ktoré sa o to usilovali. Mnohé z nich sa nakoniec neuskutočnili a skončili poriadnym trapasom. Portál iDnes.cz priniesol tie "najvtipnejšie".

Muž, ktorý inšpiroval al-Kájdu (pokus o atentát na Nixona)

Samuel Byck bol nezamestnaný Američan, ktorý sa v minulosti živil ako predavač pneumatík. V roku 1974 sa rozhodol, že zabije vtedajšieho prezidenta Richarda Nixona. Chcel uniesť lietadlo z letiska v Baltimore a naraziť s ním do Bieleho domu. Ešte na zemi však v záchvate hnevu zastrelil jedného pilota a druhého ťažko zranil, pretože mu oznámili, že nemôžu kvôli problémom s kolesami vyštartovať. Polícia zasiahla krátko nato a únoscu postrelila. Ten o niekoľko minút neskôr spáchal samovraždu.

Výbušná čokoláda (pokus o atentát na Churchilla)

Nemecký plán zabiť Winstona Churchilla bol už dopredu odsúdený na zánik. Namiesto toho, aby mu otrávili jeho obľúbené brandy, si totiž za smrtiacu zbraň zvolili omnoho netradičnejšiu pochúťku - čokoládu. Podľa dokumentov zverejnených v lete chceli do jedálne britského premiéra prepašovať tzv. Petrovu čokoládu, do ktorej umiestnili výbušninu. Briti ale o pláne nacistov vedeli od svojich agentov, takže atentát sa nekonal.

Smrť pri čistení zubov (plánovaný atentát na Lumumba)

Patrice Lumumba, ktorý stál na čele novo samostatného Konga, vadil Amerike natoľko, že sa ho agenti pokúsili zabiť jeho vlastnou zubnou pastou. Tú plánovali nakaziť tuberkulózou, antraxom, pravými kiahňami alebo venezuelskou konskou encefalitídou. Keďže sa ale nikto nedostal ku Lumumbovi dostatočne blízko, ich myšlienku sa zrealizovať nepodarilo.

Motorkári na mori (pokus o atentát na Micka Jaggera)

Ďalším príkladom zbabraného atentátu je ten na lídra skupiny Rolling Stones, Micka Jaggera. Rockera chceli pripraviť o život členovia motorkárskeho gangu Hells Angels, pretože spevák ich obvinil z toho, že zavraždili fanúšika na jeho koncerte v Kalifornii, kde boli najatí ako poriadková služba. K atentátu malo dôjsť v Jaggerovom dome neďaleko New Yorku. Útočníci mali doplávať loďou k pláži pri vile, vylodiť sa a zastreliť ho. Lenže tragédia sa zvrhla v komédiu. Loď motorkárov totiž na mori zasiahla búrka a musela ich zachraňovať pobrežná stráž.

Streľba omylom (pokus o atentát na Andyho Warhola)

Aj známy maliar slovenského pôvodu takmer prišiel o život, keď ho postrelila jeho známa Valerie Solanasová. Myslela si totiž, že jej zobral scenár, ktorý napísala. Feministická spisovateľka preto v júni 1968 vošla do Warholovho štúdia a na umelca trikrát vystrelila. Dve rany ho minuli, tretia ho už zasiahla a prešla pľúcami, slezinou, žalúdkom, pečeňou a pažerákom. Neskôr vyšlo najavo, že scenár mala Solanasová uložený u seba a zabudla na to.

Pokusy o atentát na Fidela Castra

Bývalý kubánsky vodca CIA fascinoval natoľko, že sa pokúšali zabiť údajne až 638-krát. A to najmä v čase, keď bol pod vodou. Castro je totiž známy tým, že miluje potápanie a tak agenti snovali plány, ako to urobiť. Jednou z možností bolo nastražiť na vybrané miesto mušľu s výbušninou, ktorá bude tak veľká a farebná, že si ju Fidel určite všimne a pripláve k nej. Taktiež im napadlo, že by mohli jeho neoprén nainfikovať baktériami nejakých strašných chorôb. Inokedy zas bývalého prezidenta chceli zabiť pomocou výbušnej cigary, ktorá mu mala odtrhnúť hlavu.

Premárnil čas na záchode (pokus o atentát na Hitlera)

Nie je síce na sto percent isté, že sa tento pokus o atentát naozaj odohral, v každom prípade stojí aspoň za zmienku. Jeho hlavným proganistom bol údajne člen SS, ktorý mal v roku 1937 nastražiť výbušninu pod pódioum, na ktorom Hitler rečnil. Ten po prejave odišiel bez ujmy na zdraví, pretože atentánik sa nedostavil, aby bombu odpálil. Celý čas totiž strávil na záchode.

Pohlo sa v ňom srdce (príprava atentátu na JFK)

John F. Kennedy zahynul rukou atentánika v Dallase v roku 1963, mohlo sa tak ale stať už o tri roky skôr, a to na Floride. Práve tam si totiž užíval užíval poslednú bezstarostnú dovolenku s rodinou pred nástupom do Bieleho domu. Miestny poštový úradník Richard Paul Pavlick ho ale nemal v láske. A tak svoje auto naložil dynamitom a jazdil okolo miest, kde sa Kennedyovci vyskytovali. Keď ich konečne zbadal, zamieril priamo k nim. Potom si ale všimol, že s Johnom je aj jeho žena a deti a rozmyslel si to. Polícia ho zatkla o niekoľko dní neskôr.

"Nemôžem predniesť tak dlhú reč" (pokus o atentát na Teddyho Roosevelta)

Teddy Roosevelt bol na čele Spojených štátov na začiatku 20. storočia. Počas volebnej reči v roku 1912 mal na mále po tom, ako ho hostinský John Schrank postrelil do hrude. Vtedy Roosevelt povedal: "Dámy a páni, neviem, či ste si to všimli, ale práve som bol postrelený. Zabiť mňa však nie je také ľahké. Guľku mám síce v tele, takže nemôžem predniesť dlhú reč, ale budem sa snažiť zo všetkých síl."

Netrafíš, dostaneš palicou (pokus o atentát na prezidenta Jacksona)

Atentátnik, ktorý sa pokúsil zabiť siedmeho amerického prezidenta Andrewa Jacksona, sa preslávil svojou neschopnosťou. Pištoľ totiž Richardovi Lawrenceovi zlyhala práve v momente, keď sa hlavu štátu pokúsil zastreliť. Vytiahol teda druhú zbraň, ale nasledoval rovnaký scenár. Jackson nelenil a Lawrencea zbil svojou palicou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu