Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Svadby sú out: Petržalčania sa berú starší ako zvyšok Slovenska!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Petržalské páry odsúvajú svoj prvý sobáš do čoraz neskoršieho veku. Muži i ženy v bratislavskej Petržalke vstupujú do prvého manželstva oveľa neskôr, ako je priemer za celú populáciu Slovenska.

V roku 2011 prekročil pri prvom sobáši priemerný vek mužov z Petržalky hranicu 32 rokov, pričom v roku 1992 to bolo len necelých 24 rokov. U petržalských žien bol priemerný vek vlani pri prvom sobáši 29 rokov, v roku 1992 to bolo o niečo viac ako 22 rokov. Pre porovnanie, priemerný vek pri prvom sobáši sa na Slovensku u mužov pohybuje okolo tridsiatky a u žien je to 27,3 roka. Vyplýva to z výsledkov Komunitného plánu sociálnych služieb mestskej časti Bratislava-Petržalka, ktorý vypracoval Ústav sociálnych štúdií a liečebnej pedagogiky na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

V Bratislave-Petržalke, ale aj na celom Slovensku zároveň klesá intenzita sobášenia mužov a žien, výrazne sa znížila predovšetkým v 90. rokoch. Petržalka mala už vtedy nižšiu úhrnnú sobášnosť slobodných ako celá populácia Slovenska, a to predovšetkým žien. Kým v roku 1992 na jednu slobodnú ženu na Slovensku pripadalo viac ako 0,8 sobáša, v Petržalke to bolo len niečo viac ako pol sobáša. V ďalších rokoch sobášnosť slobodných žien a najmä mužov z Petržalky ešte mierne klesla a ustálila sa na veľmi nízkej úrovni, na ktorej zotrváva dodnes. Tým sa Petržalka zaradila medzi populácie s najnižšou sobášnosťou na Slovensku.

Analýza sobášnosti rozvedených a ovdovených osôb zas potvrdila, že rozvedení a ovdovení ľudia žijúci v Petržalke častejšie vstupujú do ďalšieho manželstva, ako ukazuje celoslovenský priemer. V Petržalke je mierne vyššie zastúpenie sobášov druhého a ďalšieho poradia oproti celoslovenskej populácii, kde dominujú sobáše slobodných osôb.

Hlavným znakom rozvodovosti na Slovensku je dlhodobý a pomerne stabilný nárast počtu rozvedených manželstiev. V Petržalke bola intenzita rozvodovosti pomerne vysoká už v prvej polovici 90. rokov. Na jedného muža z Petržalky pripadalo takmer 0,4 rozvodu, kým v priemere za celé Slovensko to bolo 0,23 rozvodu. Podobne aj u žien v Petržalke sa úhrnná rozvodovosť pohybovala v rokoch 1992 – 1996 na úrovni 0,32 rozvodu a na Slovensku to bolo 0,23 rozvodu. Až v posledných rokoch je možné sledovať mierny pokles rozvodovosti v Petržalke. Do 10 rokov od uzavretia manželstva by sa pri zachovaní intenzity rozvodovosti rozviedla v Petržalke takmer štvrtina manželstiev, kým v priemere na Slovensku je to 16 – 17 %.

Z výsledkov Komunitného plánu sociálnych služieb mestskej časti Bratislava-Petržalka vyplýva, že v populácii Petržalky sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa manželia rozvedú po viacerých rokoch spoločného žitia. Výsledkom je teda nárast priemernej dĺžky trvania manželstva v Petržalke pri rozvode, ktorá je vyššia ako celoslovenský priemer. Posúva sa aj vek mužov a žien pri rozvode. Najčastejšou príčinou rozvratu manželstva je súdom uvádzaná rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. Rozvádzané manželstvá v Petržalke majú výrazne nižší priemerný počet maloletých detí ako je celoslovenský priemer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu