Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Experiment ako hrom: Žene s rakovinou na ruke vyrástlo ucho!

Sherrie sa teší z nového ucha, ktoré jej vymodelovali z chrupavky Zobraziť galériu (4)
Sherrie sa teší z nového ucha, ktoré jej vymodelovali z chrupavky (Zdroj: baltimore.cbslocal.com)

BEL AIR - Posledné dva roky si Sherrie Walterová nemohla vyčesať vlasy do copu ani nosiť náušnice. Prišla totiž o takmer celé ľavé ucho po tom, ako jej ho chirurgovia museli odstrániť kvôli agresívnej forme rakoviny kože. Už má však nové, a to vďaka revolučnému lekárskemu experimentu.

Štyridsaťdvaročná žena je od roku 2010 napoly hluchá. Vtedy jej totiž kvôli vážnemu ochoreniu museli odoperovať ľavé ucho, príušnú slinnú žľazu a časť lebky. Odvtedy mala kvôli tomu komplexy a vlasy nosila stále spustené dolu. Keď jej lekári povedali, že jej budú môcť vytvoriť nové ucho, bola radosťou celá bez seba.

Sherrie na zvyšok ľavého ucha nepočula
Zobraziť galériu (4)
Sherrie na zvyšok ľavého ucha nepočula  (Zdroj: baltimore.cbslocal.com)

"Znelo to ako nejaká science-fiction. Bolo to príliš dobré na to, aby to bola pravda. Neuveriteľne ma ich slová potešili," povedala nadšená Sherrie.

Keďže však pacientka nemala na tvári v dôsledku predchádzajúcich operácií dostatok kože, prostetické ucho neprichádzalo do úvahy. Lekári preto museli nájsť inú možnosť, ako chýbajúci orgán vyformovať. Profesor Patrick Byrne z baltimorského ústavu Johns Hopkins University School of Medicine nakoniec žene odobral z rebier časť chrupavky, z ktorej vymodeloval základ, ten jej potom implantoval do predlaktia a napojil na cievy s cieľom roztiahnuť kožu.

Revolučná metóda by mala pomôcť aj iným pacientom, ktorí prišli o ucho
Zobraziť galériu (4)
Revolučná metóda by mala pomôcť aj iným pacientom, ktorí prišli o ucho  (Zdroj: baltimore.cbslocal.com)

Po štyroch mesiacoch bolo ucho dostatočne vyvinuté na to, aby sa dalo pripojiť k hlave. Sherrie síce ešte musí absolvovať zopár kozmetických zákrokov, ktoré orgán upravia do požadovaného tvaru, medicínsky experiment, ktorý je prvý svojho druhu na svete, ale podľa Byrna dopadol veľmi úspešne.

Medicínsky experiment dopadol na výbornú
Zobraziť galériu (4)
Medicínsky experiment dopadol na výbornú  (Zdroj: baltimore.cbslocal.com)

"Som veľmi šťastná, že sa to podarilo. Hoci to znie ako klišé, ale chcem týmto varovať ostatných, aby vždy na slnku používali opaľovací krém. A keď si nebudú niečím istí, nech radšej zájdu k lekárovi. Lebo to je to, čo som ja neurobila," dodáva Walterová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu