Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Šialený experiment: Vedec naklonuje neandertálca, potrebuje len matku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: newscientist.com)

BOSTON - Veľmi zvláštny, ba priam šialený nápad dostal profesor genetiky z Harvardu, ktorý chce naklonovať neandertálca. Má to však jeden háčik; potrebuje nájsť ženu, ktorá by ho bola ochotná vynosiť a porodiť.

George Church (58) je považovaný za jedného z najväčších odborníkov na genetiku a syntetickú biológiu na svete. Podľa niektorých kolegov to ale so svojou najnovšou ambíciou poriadne prehnal, uviedol Daily Mail. S pomocou získanej DNA totiž mieni naklonovať neandertálskeho človeka.

Profesor je presvedčený, že malý neandertálec by bol prínosný v oblasti výskumu nových liekov proti rakovine a HIV a umožnil by ľuďom dožiť sa aj 120 rokov. "Mám k dispozícii vzorky DNA z fosílií, pomocou ktorých dokážem zrekonštruovať vyhynutý ľud. Už zostáva len nájsť odvážnu ženu, ktorá ho porodí," vysvetlil.

Oplodnenie by prebiehalo tak, že Church by neandertálsky genóm vložil do ľudských kmeňových buniek a vytvoril tak embryo, ktorý by potom implantoval do maternice náhradnej matky. "Môj experiment závisí od mnohých vecí, ale je uskutočniteľný, hoci tomu takmer nikto neverí," dodal.

Bioetik Bernard Rollin sa domnieva, že aj keď by sa pokus podaril, bol by značne neetický. Neandertálci by totiž s najväčšou pravdepodobnosťou do dnešného sveta nezapadli. "Nebolo by to voči nim fér. Stali by sa terčom posmechu a zo všetkého by boli vystrašení," poznamenal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu