Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nový šéf: Jediný pavúk zastavil obrí projekt za 15 miliónov!

Cicurina Veni
Cicurina Veni (Zdroj: theblaze.com)

TEXAS - Malý a slepý pavúk momentálne "šéfuje" výstavbe diaľničného projektu v americkom Texase za 15,1 milióna dolárov (11,7 milióna eur). Je totiž natoľko vzácny, že ho od roku 2000 zapísali do listiny ohrozených druhov a jeho objav pozastavil všetky práce.

Pavúka označovaného ako Cicurina Veni objavila biologička a konzultantka projektu Jeana Krejcová z organizácie Zara Environmental po tom, čo zhruba pred týždňom dážď na stavenisku odkryl jeho takmer dvojmetrovú noru. Za posledné tri desaťročia je to ešte len druhý známy prípad, kedy ho niekto zbadal, ako uviedol pre televíziu WZVN Josh Donat z texaského ministerstva dopravy.

"Sme tým objavom absolútne nadšení. Navyše je pravdepodobné, že v tej diere je ešte ďalší exemplár," zveril Donat. O niečo menšie nadšenie prejavil, keď prišla reč na pozastavenie cestného projektu. Stavba sa rozbehla v apríli tohto roku a podľa plánu mala byť dokončená na budúci rok v lete. Teraz to však vyzerá na dobu neurčitú.

"Medzičasom pracujeme na náhradnom riešení, aby sme stavbu mohli dokončiť," priznal Donat. O tom, ako nález pavúka vo výsledku ovplyvní celú oblasť, musí teraz rozhodnúť Americký úrad pre rybolov a ochranu prírody v spolupráci s Federálnou správou diaľnic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu