Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto sú najčastejšie príznaky rakoviny: Muži, nepodceňujte ich!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vududama.0fees.net)

PRAHA - Čím skôr sa choroba odhalí, tým väčšie šance sú na úplné vyliečenie. To platí najmä v prípade rakoviny, pri ktorej je prevencia mimoriadne dôležitá. Muži ju však často podceňujú. Portál Novinky.cz priniesol zoznam najčastejších príznakov tohto zákerného ochorenia.

Zmeny na prsiach

Rakovina prsníka sa týka aj mužov, hoci sa u nich nevyskytuje zďaleka tak často ako u žien. Muži by si mali všímať zmeny typu zvraštenie kože na prsiach, opuchy, odlupovanie, deformácia alebo výtok z bradavky, jamky v koži prsníka pripomínajúce celulitídu či bolesť pŕs.

Bolesť

So starnutím ide ruka v ruke aj bolesť rôzneho typu. Ak ide o dlhodobejší stav, muž by sa mal nechať riadne vyšetriť. Môže to byť totiž príznak nádorového ochorenia.

Zmeny na semenníkoch

Rakovina semenníkov najčastejšie postihuje mužov vo veku 20 až 39 rokov. Ochorenie sa dá odhaliť včas pravidelnou sebakontrolou pohmatom semenníkov, a to aspoň raz do mesiaca. Najčastejším príznakom ochorenia je zmena veľkosti semenníka, teda zväčšenie alebo zdurenie, pocit napätia zo zväčšeného obsahu mieška. Tieto príznaky nebolia. Pokiaľ ide naopak o náhle bolestivé zväčšenie oboch semenníkov sprevádzané teplotou, bude sa pravdepodobne jednať o zápal. Častá je aj zmena konzistencie (tuhosti) semenníka, nález tvrdej hrčky na povrchu semenníka alebo na okolitých tkanivách.

Zmeny na lymfatických uzlinách

Muž by mal okamžite vyhľadať lekára, ak si zaznamená zväčšené lymfatické uzliny alebo ich opuch v podpazuší, na krku alebo na inom mieste na tele.

Teploty

Ak vás dlhší čas trápi nevysvetliteľná zvýšená teplota, môže ísť o príznak rakoviny. U onkologického ochorenia sa teploty najčastejšie vyskytujú v okamihu, kedy začne nádor metastázovať. Horúčka tiež môže byť spôsobená krvnými nádormi, ako je lymfóm alebo leukémia.

Nevysvetliteľné chudnutie

Ak začne muž chudnúť, bez toho aby sa o to nejak pričinil, potom môže byť príčinou rakovina. Obzvlášť v prípade, ak muž v období 3 - 6 mesiacov stratí viac ako 10% svojej telesnej hmotnosti.

Bolesti brucha a zároveň depresie

Vedci našli priamu súvislosť medzi depresiou a rakovinou pankreasu. Tú môže naznačovať aj žltačka, zmena farby stolice (sivá), tmavý moč a svrbenie kože celého tela.

Únava

Dlhodobá únava a nedostatok energie môže upozorňovať na počiatočný stav rakoviny hrubého čreva, leukémiu či rakovinu žalúdka. Preto je lepšie zájsť k lekárovi, aby odhalil príčinu tohto stavu.

Pretrvávajúci kašeľ

Ak kašeľ u jedinca trvá dlhšie ako tri až štyri týždne, potom s ním zrejme niečo nie je v poriadku. Dlhodobý kašeľ môže byť príznakom rakoviny, ale aj ďalších zdravotných problémov ako je chronická bronchitída alebo prekysľovanie žalúdka.

Ťažkosti s prehĺtaním

Ak má muž problémy s prehĺtaním sú často signálom nádorového ochorenia zažívacieho traktu ako je rakovina pažeráka alebo hltana.

Zmeny na koži

Podľa odborníkov by ľudia na svojej koži mali sledovať nielen zmeny materských znamienok a pieh, ale aj pigmentáciu, krvácanie či nadmerné odlupovanie.

Krvácanie

Ak človek začne vykašliavať alebo pľuť krv, ak má krv v stolici alebo v moči, mal by ihneď zájsť k lekárovi. Krv v stolici môže znamenať hemoroidy, ale taktiež rakovinu hrubého čreva alebo konečníka.

Zmeny v ústach

Ak muži fajčia alebo žujú tabak, potom by si mali pravidelne kontrolovať ústnu dutinu. Ak sa v nej alebo na jazyku objavia objavia biele škvrny, môže ísť o leukoplakiu. To je prekancerózny stav, ktorý môže kedykoľvek vyústiť v rakovinu ústnej dutiny.

Problémy s močovým ústrojenstvom

Príznaky ako nutkanie na močenie hlavne v noci, pocit nie celkom vyprázdneného močového mechúra, oslabenie prúdu moču či únik moču pri smiechu alebo kašli možu znamenať zväčšenie prostaty. V horšom prípade ide o rakovinu prostaty.

Poruchy trávenia

Zažívacie ťažkosti môžu značiť úplnú banalitu, ale ak trvajú dlhšie a zhoršujú sa, je možné, že muž trpí rakovinou zažívacieho traktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu