Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pozor na nový typ rakoviny: Postihuje hlavne ženy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Lekári v Česku i vo svete sa zaoberajú problematikou, prečo rakovina pľúc začína postihovať ženy nefajčiarky. Odborníci sa domnievajú, že ide dokonca o novú, biologicky odlišnú chorobu.

"Dve tretiny všetkých nefajčiarov, u ktorých sa rakovina pľúc objaví, sú ženy a 20% karcinómov je diagnostikovaných u žien nefajčiarok," uviedol Luboš Petruželka, prednosta Onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe pre český denník Blesk. Podľa špecialistov ide dokonca o odlišný biologický typ choroby.

"Pľúcne karcinómy sa vyskytujú u žien v relatívne nízkom veku a je pravda, že rakovinu dostávajú aj ženy, ktoré fajčia len krátku dobu. Bolo preukázané, že riziko karcinómu pľúc u žien je 1,9 krát vyššie ako u mužov," vysvetil Petruželka. A to dokonca do tej miery, že bojuje o smutné prvenstvo s rakovinou prsníka.

Od začiatku 90. rokov minulého storočia počet mužov chorých na rakovinu pľúc klesá, zatiaľ čo u žien je to naopak. Drvivá väčšina týchto nádorov sa objavila kvôli fajčeniu, ale stále tu je 15% prípadov, v ktorých karcinómom pľúc ochorejú nefajčiari, a to aj tí, ktorí neboli vystavovaní ani pasívnemu fajčeniu.

"Sú tu náznaky, že rakovina pľúc u tých, ktorí nikdy nefajčili, je biologicky odlišným typom ochorenia, a to hlavne u žien," povedal Blesku Fred Hirsch, profesor medicíny a patológie pri Centre pre výskum rakoviny Univerzity v Colorade.

Dobrou správou ale je, že vzhľadom na častejší výskyt niektorých génových zmien sú liečebné možnosti nefajčiarov lepšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu