Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Unikol tajný dokument: Zakladateľa WikiLeaks majú zatknúť za každých okolností!

Dokument, ktorý hovorí o zatknutí
Dokument, ktorý hovorí o zatknutí (Zdroj: PA)

LONDÝN - Fotografovi agentúry Press Association sa podarilo v piatok zachytiť zaujímavý príkaz, ktorý dostali britskí policajti. Podľa dokumentu má byť totiž zakladateľ WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, zatknutý za každých okolností.

Oprávnené orgány, ktoré sa obávajú, že by sa Assange mohol pokúsiť o útek, nariadili, aby ho zadržali aj v prípadoch, na ktoré sa vzťahuje diplomatická imunita, a to napríklad v diplomatickej batožine alebo v aute. Dokument so slovami "má byť zatknutý za každých okolností" sa podarilo odfotiť v rukách policajta, ktorý stál pred budovou ambasády.

Medzi oboma krajinami vypuklo minulý týždeň napätie, keď ekvádorský prezident Rafael Correa obvinil Britániu z kolonializmu v súvislosti s hrozbou Londýna, že polícia by mohla vstúpiť na pôdu ekvádorskej ambasády, aby zatkla 41-ročného bývalého hackera. Ten sa snaží vyhnúť vydaniu do Švédska na výsluch v prípade obvinení zo znásilnenia a sexuálneho útoku.

Britská vláda uviedla, že len pripomenula Ekvádoru právny štatút diplomatických zastupiteľstiev na území krajiny. "Napriek tejto bezočivosti, tejto hrubej a neprijateľnej hrozbe, sme naďalej otvorení dialógu," povedal Correa.

Assange sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne od júna. Ekvádor mu minulý štvrtok udelil politický azyl, Británia však zdôraznila, že ho zatkne, ak opustí pozemok ambasády.

Quito odôvodnilo udelenie azylu obavami Assangea z toho, že zo Švédska by ho mohli vydať do USA, kde by mu mohlo hroziť doživotie či dokonca trest smrti za to, že jeho stránka WikiLeaks zverejnila množstvo tajných amerických dokumentov.

Correa v utorok uviedol, že jeho zámerom nie je chrániť Assangea pred švédskou justíciou. Ekvádor podľa neho umožní švédskej prokuratúre vypočuť ho na veľvyslanectve, kde na základe podmienok azylu môže ostať tak dlho, ako to bude potrebné.   

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu