Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šéf OSN Pan Ki-mun: Za globálne otepľovanie môžu bohaté krajiny!

Pan Ki-mun (vľavo)
Pan Ki-mun (vľavo) (Zdroj: TASR)

DAUHA - Bohaté krajiny nesú zodpovednosť za klimatickú zmenu a mali by stáť v čele úsilia o dosiahnutie celosvetového klimatického dohovoru do roku 2015, čo je termín, ktorý "musí byť splnený".

Pre agentúru AP to dnes uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Jeho vyjadrenia sú podobné stanoviskám Číny a iných rozvojových krajín, ktoré tvrdia, že bohaté krajiny majú historickú zodpovednosť za globálne otepľovanie, pretože ich továrne vypúšťali skleníkové plyny do atmosféry dlho predtým, ako boli známe ich vplyvy na klímu.

 "Fenomén klimatickej zmeny bol spôsobený industrializáciou rozvinutého sveta," povedal Pan pre AP počas medzinárodnej klimatickej konferencie OSN, ktorá sa koná v katarskej Dauhe. "Je len spravodlivé a pochopiteľné, že by rozvinutý svet mal niesť väčšinu zodpovednosti v boji proti postupnému otepľovaniu planéty," dodal.

Mnohé bohaté krajiny, vrátane USA a členov EÚ, uvádzajú, že rozdelenie na rozvinuté a rozvojové štáty, ktoré v minulosti usmerňovalo dve desaťročia prebiehajúce rokovania o klíme, už neodzrkadľuje súčasný svet a nepomáha pri riešení problému.

Väčšina súčasných emisií pochádza z rozvojového sveta a Čína predstihla USA, keď sa stala najväčším producentom emisií oxidu uhličitého, konštatovala AP. "Bohaté krajiny budú musieť urobiť viac než chudobné, to je jasné. Avšak všetci musíme urobiť maximum, čo dokážeme, pretože inak si s klimatickými zmenami neporadíme," povedala pre AP komisárka EÚ pre opatrenia na ochranu klímy Connie Hedegaardová.

Ako rozdeliť znižovanie emisií je stredobodom rokovaní o novej celosvetovej dohode o ochrane klímy, ktorá by sa vzťahovala na všetky krajiny. Jediný dosiaľ prijatý záväzný dohovor, Kjótsky protokol, sa týka sa len emisií industrializovaných krajín. Vlani sa vlády dohodli, že nový dohovor by mal byť prijatý v roku 2015 a vstúpiť do platnosti o rok neskôr. V Dauhe majú vypracovať plán na zaistenie toho, že dohovor bude v roku 2015 hotový.

 "Tento termín musí byť splnený. Nemôžeme mrhať časom, strácať čas," povedal Pan Ki-mun. "Klimatická zmena sa deje oveľa, oveľa rýchlejšie, než by sme si mysleli. Veda to jasne ukázala: klimatickú zmenu spôsobilo konanie ľudí, preto aj riešenie musí pochádzať od nás," dodal.

Malá menšina vedcov stále spochybňuje, či je otepľovanie v ostatných desaťročiach dôsledkom ľudských aktivít, ako sú emisie skleníkových plynov zo spaľovania fosílnych palív. Podľa Pan Ki-muna je však čas "dokázať, že všetky tieto pochybnosti o klimatických zmenách sú nesprávne".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu