Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tvár Zeme sa mení: Takto dramaticky sa pretransformovala za 40 rokov!

Vodná nádrž na rieke Jamari v Brazílii na začiatku výstavby v roku 1984 (naľavo) a v súčasnosti Zobraziť galériu (2)
Vodná nádrž na rieke Jamari v Brazílii na začiatku výstavby v roku 1984 (naľavo) a v súčasnosti (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Už 40 rokov zaznamenávajú družice Landsat z výšky 440 km všetko podstatné, čo sa na našej planéte udialo. Americký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) nedávno zverejnil jedno z videí, ktoré je poskladané z výberu snímok Zeme. Fotky zachytávajúce zmeny vyrážajú dych.

Najdlhšie fungujúci projekt na získavanie fotografií našej planéty z vesmíru spustili v roku 1972, píše portál Novinky.cz. Do vesmíru bolo v rámci programu vypustených celkovo osem družíc, tá posledná v roku 1999. Za štyri desaťročia spravili milióny snímok, ktoré sa stali jedinečným zdrojom informácií v oblasti zmien Zeme.

"S tým, ako rastie ľudská populácia, kráča ruka v ruke zvyšovanie jej vplyvu na našu planétu. Naše družice sledujú vznikajúce následky, ako aj zmeny životného prostredia," vysvetlili predstavitelia NASA.

Vďaka družiciam tak môžeme sledovať napríklad rýchlosť topenia ľadovcov, rozvoj veľkomiest, následky prírodných katastrof, ale aj rapídny úbytok dažďových pralesov, za ktorým stojí práve činnosť človeka.

Aralské jazero na hranici Kazachstanu a Uzbekistanu bolo kedysi štvrtým najväčším jazerom na svete. Kvôli nadmernému užívaniu vody na zavlažovanie z neho už dnes veľa neostalo.
Zobraziť galériu (2)
Aralské jazero na hranici Kazachstanu a Uzbekistanu bolo kedysi štvrtým najväčším jazerom na svete. Kvôli nadmernému užívaniu vody na zavlažovanie z neho už dnes veľa neostalo.  (Zdroj: YouTube)

Snímky poskytujú vedcom všetky kľúčové dáta, ktoré im pomáhajú pochopiť a monitorovať nielen zdroje dôležité pre naše prežitie ako sú voda, pôda a lesy, ale aj klimatické zmeny. Okrem iného slúžia aj pre oblasť výučby alebo národnej bezpečnosti štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu