Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prelomový výskum o vzniku vesmíru: Veľký tresk nahrádza teória mrazenia!

(Zdroj: sita,nasa)

SYDNEY – Austrálski vedci prišli s teóriou, ktorá by mala prepísať históriu o vzniku vesmíru. Ich výskum zverejnený v americkom časopise pre fyziku ukazuje, že je možné vidieť vo vesmíre „trhliny“, ktoré by mali podporovať novú teóriu „Quantum Graphity“.

Tím vedcov z Univerzity v Melbourne a Kráľovský inštitút pre technológie v Melbourne tvrdí, že namiesto toho, aby sa za vznik vesmíru považoval Veľký tresk, mali by sme si ho predstavovať skôr ako chladnúcu vodu, ktorá sa premieňa na ľad. „Predstavte si začiatok vesmíru ako tekutinu,“ uviedol vedec z Melbournskej univerzity James Quach.

„Dôvod, prečo sme si zvolili tekutú analógiu, je ten, že voda nemá žiadnu formu,“ vysvetľuje ďalej Quach. Podľa vedca na začiatku neexistoval priestor, keďže vtedy nebola ani žiadna forma, ktorá by priestor ohraničovala. „Po tom, ako sa vesmír ochladil, sa kryštalizoval do troch priestorových a jedného časového rozmeru, ktorý vnímame dnes,“ povedal.

Výskum sa opiera o školu myslenia, ktorá prišla s teóriou, že priestor sa skladá z nedeliteľných stavebných blokov, ktoré si možno prestaviť ako pixle tvoriace obrázky na počítačovej obrazovke. „Problémom teórie však zostáva to, že tzv. stavebné bloky priestoru, podobne ako atómy, sú príliš malé na to, aby ich bolo možné vidieť priamo,“ dodal Quach, ktorý zároveň tvrdí, že teória Veľkého tresku by mala byť prepísaná.

Quach a jeho vedecký tím chce novú teóriu dokázať odrážaním a ohýbaním svetla, ktoré by vyslali do vesmíru a zachytili ho prostredníctvom teleskopu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu