Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Niektoré detské knihy v Nemecku: Obsahujú vlákna tropického dreva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Svetový fond na ochranu prírody (WWF) zistil, že takmer 30 percent kníh pre deti predávaných v Nemecku je vytlačených na papieri, ktorý obsahuje veľké množstvo dreva z ohrozených tropických dažďových pralesov, pravdepodobne z juhovýchodnej Ázie. Uviedla to dnes agentúra DPA.

WWF si náhodné vybral 79 knižných titulov z nemeckých vydavateľstiev. V 22 z nich sa našli v obálkach alebo stránkach vlákna tropického dreva, pričom ich podiel v niektorých knihách dosahoval až 53 percent, konštatuje sa v štúdii, ktorú WWF zverejní v pondelok.  

Najhoršie dopadlo vydavateľstvo Coppenrath z vestfálskeho mesta Münster. Prítomnosť tropického dreva sa zistila v šiestich jeho knihách. Hovorca vydavateľstva Tomas Rensing agentúre DPA povedal, že sa už skontaktovali so svojimi dodávateľmi a úzko spolupracujú s výrobcami.

U mníchovského vydavateľstva arsEdition sa zistili tri problematické knihy, dve sa však už nedistribuujú a dotlač tretej sa uskutoční na inom papieri. Na zozname sa s dvoma titulmi ocitlo aj vydavateľstvo cbj (Mníchov), patriace pod Random House, dcérsku spoločnosť koncernu Bertelsmann, a s jedným titulom vydavateľstvo Duden (Mannheim).

"Vydavatelia nechávajú lacno vyrábať na Ďalekom východe, pričom vedome počítajú s klčovaním dažďového pralesa," povedal podľa agentúry DAPD Johannes Zahnen z WWF Deutschland. Po podobnej štúdii WWF v roku 2009 sa mnohí vydavatelia zaviazali používať len recyklovaný papier, iní však nie. O tomto probléme dobre vedia, ale kvôli nákladom pokračujú v "rizikovej výrobe".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu