Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Robot americkej armády vie bežať rýchlejšie ako Usain Bolt

Americký robot Cheetah
Americký robot Cheetah (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Robot americkej armády Cheetah (Gepard) vie bežať rýchlejšie ako šprintér Usain Bolt. Dosiahol rýchlosť cez 45,5 kilometra za hodinu, zatiaľ čo jamajský rekordman "len" necelých 45 kilometrov za hodinu.

Cheetah je štvornohý robot, ktorý s finančnou podporou Pentagonu vyvinula firma Boston Dynamics. Keby sa postavil Boltovi, porazil by ho teoreticky na stometrovej trati i na dvojstovke, informoval britský denník Daily Telegraph.

Americkí inžinieri však priznávajú, že v reále zatiaľ na také výkony pripravený nie je. "Pravdupovediac, musíte si uvedomiť, že robot Cheetah behá na trenažéri bez aerodynamického odporu a energiu mu dodáva vonkajší zdroj, ktorý nemusí niesť," uviedla firma. "Takže Bolt je stále lepším atlétom," dodala spoločnosť v tlačovej správe.

Cieľom je vraj vytvoriť robota, ktorý by dokázal voľne behať v teréne. "Pracujeme na outdoorovej verzii, ktorej hovoríme Wildcat (Divoká mačka) a ktorú by sme mali otestovať začiatkom budúceho roka," povedal šéf vývojárskeho programu Alfred Rizzi.

V praxi by mohol byť robot nasadzovaný v terénoch, kde majú problémy kolesové vozidlá. Pomáhať by mohol pri mimoriadnych udalostiach, humanitárnych akciách aj v obranných misiách.

Pozrite si beh amerického robota Cheetah

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu