Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajná služba v šoku: Teroristický útok na olympiáde by bol zrejme úspešný!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Investigatívni britskí žurnalisti z denníka The Sun sa rozhodli odskúšať bezpečnosť olympiády v Londýne na vlastnej koži. To, čo zistili, však nie je pre organizátorov, ani tajné služby, veľmi dobrou vizitkou. Stačí pár tisíc libier a pokojne sa infiltrujete za člena pakistanskej výpravy. Spáchať atentát by už potom nebolo až také obtiažne.

Skupina falšujúca v Pakistane doklady a víza, utajenému novinárovi pokojne vystavila pravý pakistanský cestovný pas aj s vízami na falošné meno. Za ďalší úplatok bolo možné stať sa dokonca členom oficiálnej výpravy ako technický pracovník, a mať tak prístup do olympijskej dediny alebo na slávnostné otvorenie. Cena by bola pritom pre dobre finančne zabezpečené teroristické siete zanedbateľná. Išlo o sumu sedem tisíc libier, čiže zhruba deväť tisíc eur.

Britská tajná služba MI6 po odovzdaní výsledkov pátrania novinármi nestačila otvárať oči. "Odhalili ste dômyselnú korupčnú sieť. Je to desivá medzera, ktorú musíme okamžite upchať. Takto sa na olympiádu môže dostať akýkoľvek terorista," povedal denníku The Sun nemenovaný muž z bezpečnostných zložiek.

Za takýchto okolností je ochrana športovcov aj návštevníkov značne naštrbená. A to aj napriek tomu, že v obytných štvrtiach Londýna sú na šiestich miestach rozmiestnené rakety zem-vzduch, ktoré môžu ničiť lietadlá či strely útočníkov. Bezpečnostné opatrenia, ktorých oneskorenosť je terčom kritiky, vyjdú na vyše miliardu eur.

Treba však dúfať, že kompetentné orgány stihnú do začiatku hier odstrániť všetky nedostatky do takej miery, aby sa na olympiádu nemuselo spomínať v súvislosti s nejakou tragédiou. Ako memento by im mal poslúžiť mníchovský masaker z roku 1972, pri ktorom rukou teroristov zahynulo 11 izraelských športovcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu