Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nahradí Zem? Nová planéta má vodu, atmosféru aj správnu teplotu!

Gliese 581 (napravo)
Gliese 581 (napravo)

SYDNEY - Vo vzdialenosti 22 svetelných rokov od Zeme sa nachádza planéta pod názvom Gliese 581. Vďaka svojim podmienkam a atmosfére by mohla byť obývateľná. Má dokonca atmosféru, ktorá je schopná zadržať vodu. Je pomerne blízko a podľa vedcov, ktorí ju teraz skúmajú, by časom dokázala nahradiť Zem.

"Dá sa povedať, že ju máme priamo pred nosom," uviedol vedúci výskumu profesor Steven Vogt, ktorý planétu objavil a prednedávnom sa s tímom vedcov naplno pustil do výskumu tejto planéty. A to aj napriek tomu, že niektorí jeho kolegovia tvrdia, že žiadna taká planéta neexistuje.

Podľa Vogta je Gliese 581 najlákavejšou planétou pre prípadný mimozemský kontakt. "Keby sme na nej našli mimozemskú civilizáciu, mohli by sme zažiť aj obojstrannú komunikáciu v priebehu jedného ľudského života," vysvetľuje profesor. Vzdialenosť 22 svetelných rokov by znamenalo oneskorenie približne 20 rokov, informoval portál Novinky.cz.

Planéta obieha v ideálnej vzdialenosti od svojej hviezdy, čo zaručuje, že jej povrch nie je ani príliš horúci, ani príliš chladný, a tak môže voda na jej povrchu existovať v kvapalnej forme. Práve to je pre ľudstvo základnou podmienkou života. Ďalšou výhodou Gliese 581 je aj jej veľkosť, ktorá je dvojnásobná v porovnaní so Zemou. Vďaka tomu dokáže zadržiavať na svojom povrchu vodu. Či je tá na planéte zmrznutá a uložená pod povrchom, alebo je tečúca, vedci zatiaľ ešte nevedia.

Teplota na planéte by mala byť tiež vyhovujúca. "Povrchová teplota na väčšine územia je dostatočná na to, aby ste mohli stáť na povrchu a cítili teplo tamojšieho Slnka," vyhlásil Vogt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu