Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Olympiáda má kopec problémov: Jedna katastrofa za druhou!

Olympijský park v Londýne
Olympijský park v Londýne (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Začiatok olympijských hier je za rohom a usporiadatelia v Londýne riešia jednu pohromu za druhou. Zápchy na cestách, fiasko prenajatej bezpečnostnej agentúry aj problémy okolo slávnostného zahájenia.

Predstavenie v hodnote 27 miliónov libier (vyše 34 miliónov eur) pod taktovkou oskarového režiséra Dannyho Boyla sa stáva symbolom ťažkostí posledných dní pred štartom hier. Vypiplaný program má byť po posledných skúškach skrátený o pol hodinu kvôli dvom veľkým problémom, ktoré sužujú Londýn.

Jedným z nich sú obavy z preťaženosti mestskej dopravy. Tým druhým je fiasko bezpečnostnej organizácie G4S, ktorá si prenajala o 3500 menej pracovníkov, ako bolo treba, a vláda musela do služby povolať vojakov.

Panujú preto obavy, že pri bezpečnostných kontrolách sa budú tvoriť zápchy, a že po konci ceremoniálu tesne po polnoci bude zložité masy ľudí dopraviť zo štadióna.

Zároveň rastie neistota, ako sa tradične preťažený Londýn vyrovná s olympijským režimom dopravy. Samotní olympionici by nemali mať problémy, pretože pre nich budú vyčlenené tzv. olympijské pruhy. Bežní obyvatelia však môžu trpieť.

Solídne zatiaľ nápor športovcov zvláda londýnske letisko Heathrow, ktoré v pondelok zažilo najnáročnejší deň v histórii, keď privítalo 236 000 pasažierov. Na budúci štvrtok, čo je iba deň do hier, sa ale rysujú problémy. Zamestnanci imigračnej služby britských letísk totiž na tento dátum vyhlásili jednodňový štrajk. Ak by prácu skutočne prerušili, mohlo by to na Heathrow viesť k veľkým radám.

Počas olympiády sa navyše chystajú štrajkovať aj stovky strojvodcov v strednom Anglicku, čo môže ohroziť dopravu z Londýna aj počas hier. Odborový zväz strojvodcov ASLEF oznámil, že okolo 450 jeho členov bude štrajkovať kvôli sporom o penzie.

Chladné počasie okrem toho komplikuje dokončovacie práce na športoviskách, predovšetkým v rozľahlom Olympijskom parku, kde stále pracuje ťažká technika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu