Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hanba olympijských hier: Maskotov majú z nehumánnych čínskych dielní!

Sebastian Coe, predseda organizačného výboru olympijských hier v Londýne
Sebastian Coe, predseda organizačného výboru olympijských hier v Londýne (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Hongkonská organizácia bojujúca za práva pracujúcich kritizuje organizátorov olympijských hier v Londýne, že na výrobu suvenírov z podujatia využíva aj čínske dielne, kde panujú nehumánne podmienky.

Podľa Študentov a vzdelancov proti bezohľadnému správaniu korporácií (Sacom) musia robotníci v dvoch čínskych dielňach vyrábajúcich maskotov olympijských a paralympijských hier Wenlocka a Mandevilla odpracovať 120 nadčasových hodín mesačne, čo je približne trojnásobok zákonom povoleného limitu. Sú tiež vystavení zdraviu ohrozujúcim chemikáliám, ochranné prostriedky si kupujú sami. "Sme z toho sklamaní, takéto podmienky sú neprijateľné," povedala hovorkyňa Sacomu Debby Čchanová na margo zistení vyplývajúcich z rozhovorov s 90 zamestnancami dvoch inkriminovaných prevádzok v juhočínskej provincii Kuang-tung. Továrne patria hongkonským spoločnostiam Key Pine a Zindart Manufacturing.

Sacom vyzval organizačný výbor OH 2012 (LOCOG), aby situáciu preskúmal, pretože prichádza k zjavnému porušovaniu etických princípov. Apeluje tiež na Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby v budúcnosti zamedzil takémuto zneužívaniu lacnej pracovnej sily na výrobu predmetov spojených s piatimi olympijskými kruhmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu