Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Švajčiarski vedci našli spojenie medzi šedou kôrou a veľkorysosťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

ZÜRICH - Švajčiarski vedci zistili, že čím viac má človek šedej kôry v istej oblasti mozgu, tým vyššia je pravdepodobnosť, že bude štedrejší a veľkorysejší. Ako napísal francúzsky denník Le Temps, vysvetlenie môže spočívať v tom, že títo jednotlivci využívajú svoju duševnú kapacitu "na prekonanie prirodzeného sebectva človeka".

Výskumníci z Zurišskej univerzity vedení Ernstom Fehrom v novej štúdii uviedli, že objem šedej hmoty umiestnený na spojnici dvoch mozgových lalokov naznačuje, ako dotyčný jedinec bude ochotný pomáhať iným ľuďom. Účastníci štúdie, ktorej výsledky boli zverejnené v odbornom časopise Neuron, boli požiadaní, aby sa podelili o peniaze s ľuďmi, ktorých nepoznali.

Skutočnosť, že boli ochotní podeliť sa o časť peňazí, bola braná ako altruistická obeta, pretože tým človek pomáha inému na vlastný úkor a musí teda preukázať, že je schopný vcítiť sa do jeho alebo jej situácie, myšlienok a pocitov.

Kým skúmaní mali plné ruky práce s rozdeľovaním a prideľovaním peňazí, vedecký tím monitoroval ich mozgovú aktivitu a meral objem šedej kôry. Výsledky ukázali rozdiel v množstve šedej hmoty v oblasti mozgu umiestnenej za ušami medzi temenným a spánkovým lalokom.  Mozgové skeny tiež ukázali, že ak išlo o držgrošov, bola táto oblasť veľmi aktívna, aj keď sa rozhodovali o veľmi malých sumách peňazí, zatiaľ čo veľkorysé "matky Terezy" mali túto oblasť aktivovanú až pri veľkých sumách. Vedci došli k záveru, že tým aktívnejšia táto časť šedej kôry bola, čím bližšie k hraniciam svojho altruizmu sa účastník dostal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu