Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ženy to dokázali: Po prvýkrát za sto rokov tromfli mužov v IQ testoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: barbywithaybytch.blogspot.com)

DUNEDIN - Obe pohlavia sa už dlho prú o to, kto je inteligentnejší. Túto večnú hádanku sa podarilo vyriešiť profesorovi Jamesovi Flynnovi z novozélandskej univerzity Otago, ktorý zistil, že múdrejšie sú momentálne ženy. Prvýkrát v teste inteligencie dosiahli lepšie výsledky.

"Za posledných sto rokov rástlo IQ žien rýchlejšie ako u mužov. Je to následok modernej doby. Zložitosť a komplikovanosť dnešného sveta núti naše mozgy k adaptácii a dvíha nám IQ. Viac ženské ako mužské," uviedol Flynn.

Táto zmena môže byť spôsobená čoraz viac populárnym trendom, že ženy sa popri budovaní kariéry starajú o rodinu a stávajú sa tak múdrejšími. Odborníci taktiež pripomínajú, že nežné pohlavie bolo zrejme inteligentnejšie odjakživa, ale začali si to uvedomovať len nedávno.

Až doteraz ženy na mužov strácali päť bodov. Psychológovia sa domnievali, že je to spôsobené rozdielnym genetickým vybavením. V poslednom meraní ale ženy odpovedali správne na viac otázok, presnejšie 4 088 139, zatiaľ čo muži len na 4 077 596.

Flynn vo svojom výskume porovnával výsledky IQ testov ľudí zo Spojených štátov, Kanady, Argentíny, západnej Európy, Estónska, Nového Zélandu a Austrálii. Zistil, že rozdiel v inteligencii oboch pohlaví je v rozvinutých krajinách minimálny. Najmenší sa preukázal byť v Austrálii, kde je IQ mužov a žien zhruba rovnaké.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu