Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Číňanka žije spokojný život s polovicou mozgu

PEKING - Muži radi vtipkujú na tému týkajúcej sa veľkosti ženského mozgu. Ale čo sa zdalo byť najskôr vtipom, sa v jednej čínskej nemocnici stalo bizarnou skutočnosťou. Lekári nemohli dlho uveriť svojim očiam, keď u zdravej a spokojnej ženy videli na snímkach z magnetickej rezonancie len polovicu mozgu.

39-ročnú ženu priviedli do ordinácie neurológa mdloby a pocit slabosti. Skenovaním mozgu sa zistilo, že jej chýba šedá kôra mozgová na ľavej hemisfére. Tá pritom riadi tiež reč, ale Číňanka s hovoreným alebo písaným prejavom žiadne problémy nemala.

„Na obrázkoch z magnetickej rezonancie sme s údivom pozerali, že má šedú hmotu len na pravej strane. Obvykle sa usudzuje, že ľavá časť mozgu riadi reč. Ale táto pacientka nemala žiadny problém s komunikáciou,“ povedal denníku Ananova Čang Linhong, riaditeľ neurologického oddelenia nemocnice vo Wuhane.

„Moja dcéra žije úplne normálny život. Dokonca maturovala na strednej škole s dobrým prospechom. Má dobrú pamäť. Okamžite si zapamätá telefónne čísla a mená,“ povedala novinárom matka pacientky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu