Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Toto ste nečakali: Viac priateľov na Facebooku znamená viac mozgovej kôry!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Dobrú správu pre používateľov internetových sociálnych sietí zverejnili britskí vedci. Tí zistili, že ľudia, ktorí majú na Facebooku viac priateľov, majú taktiež väčšiu šedú kôru mozgovú. Ako na internetovom serveri napísala tlačová agentúra Bloomberg, toto zistenie ale vyžaduje ešte ďalší výskum zameraný na príčinné vzťahy medzi sociálnymi sieťami a ľudským mozgom.

Na základe výskumu, ktorý viedol Geraint Rees z londýnskej univerzity UCL, bola zistená silná vzájomná súvislosť medzi počtom priateľov na Facebooku a množstvom šedej mozgovej kôry, teda mozgovej hmoty zodpovedajúcej za spracovávanie signálov prichádzajúcich do mozgu. Výsledky výskumu uskutočneného pomocou magnetickej rezonancie mozgu 125 stredoškolákov zverejnili v časopise Proceedings of the Royal Society B.

"Kým viac šedej hmoty v niektorých častiach mozgu môže naznačovať lepšie zvládanie niektorých zručností, väčšie nahromadenie v iných oblastiach môže znamenať, že jednotlivec sa nechá ľahšie rozptýliť," povedal Rees.

Podobný prieskum, ktorý vykonali vedci bostonskej Severovýchodnej univerzity, zistil, že veľkosť amygdaly, čiže párovej súčasti mozgu, ktorá hrá hlavnú úlohu vo formovaní a uchovaní pamäťových stôp spojených s citovými zážitkami, je spojená s rozsahom a zložitosťou sociálnych sietí u dospelých ľudí. "Zatiaľ nevieme, či "viac" je lepšie alebo nie," povedal Rees novinárom.

Spoločnosť Facebook Inc. prevádzkuje najväčšiu sociálnu sieť na svete, ktorá má viac ako 800 miliónov užívateľov. Vzorku štúdie predstavovali stredoškoláci, ktorých počet facebookových priateľov siahal od jednomiestnych čísel po zhruba tisícku, dodal Rees.

Jeho zistenia však vyžadujú ďalší výskum. Zatiaľ totiž nie je jasné, či šedú kôru mozgovú v niektorých častiach mozgu môže zväčšiť vyšší počet virtuálnych priateľov, alebo či naopak ľudia s väčším počtom malých šedých buniek tiahnu k väčším a rozvetvenejším sieťam priateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu