Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Slovenskí paralympionici majú vlastnú známku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: archív SPV)

Paralympijská hymna Nechajme sa strhnúť prúdom v podaní Roba Opatovského zaznela aj v piatok 13. júla pri uvedení novej poštovej známky s motívom paralympijských hier.

Tie sa začnú už 29. augusta v Londýne, pričom na ich otvorení nebude chýbať ani britská kráľovná Alžbeta II. Uvedenie špeciálnej slovenskej poštovej známky, na ktorej sa okrem postavy pretekára na vozíčku nachádza aj motív známeho londýnskeho „oka“, si zas nenechala ujsť veľvyslankyňa Veľkej Británie na Slovensku Susannah Montgomery. Dokonca známku aj pokrstila tou správnou ingredienciou – pravým anglickým čajom. „Užite si Londýn, držíme vám všetkým palce,“ zaželala našim paralympionikom. „Pre nás ste hrdinovia všetci, či donesiete medaily alebo nie.“

Viac ako sedem rokov spolupracuje so Slovenským paralympijským výborom aj spevák Robo Opatovský, je aj súčasťou projektu Na kolesách proti rakovine. Myšlienka na vytvorenie hymny pre paralympionikov pochádza od predsedu SPV Jána Riapoša - práve on venoval Opatovskému knihu básní Pavla Elgyütta, v ktorej Robo objavil text Nechajme sa strhnúť prúdom a zhudobnil ho.

„Pesnička vyjde aj na špeciálnom nosiči, na ktorom sa okrem slovenskej a anglickej verzie skladby budú nachádzať aj fotografie a videá, no a samozrejme aj inštrumentálna verzia, aby si športovci a fanúšikovia mohli hymnu aj zaspievať,“ doplnil informácie Robo Opatovský. „Vedel som, že z tej piesne má ísť rešpekt, musí byť silná, emotívna a inšpirujúca. Verím, že sa mi ju podarilo tak naspievať a že bude našich paralympionikov motivovať k vynikajúcim výkonom.“

Ďalšia dobrá správa pre slovenskú paralympijskú výpravu prišla aj z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky – prvýkrát v histórii vyčlenil minister Dušan Čaplovič financie na odmeny pre najúspešnejších paralympionikov v rovnakej výške ako pre olympionikov.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu