Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Internetový "koniec sveta": Zajtra má zasiahnuť státisíce užívateľov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ehow.com)

WASHINGTON - V pondelok 9. júla môžu státisíce užívateľov po celom svete stratiť prístup k internetu. V tento deň americká FBI odpojí od siete dočasné DNS servery, ktoré obsluhujú počítače s trójskym koňom DNSChanger.

Vírus DNSChanger fungoval do novembra 2011 a poškodil viac ako 4 milióny užívateľov v stovke krajín sveta. Vďaka nemu mohli zločinci kradnúť údaje o kreditných kartách, vysielať reklamu a predávať falošné antivírusové programy. Po zatknutí zločineckej skupiny FBI rozhodla, že ako dočasné riešenie zamení falošné DNS za "čisté" servery, aby tisíce počítačov nemusela náhle odpojiť od internetu.

Prevádzka serverov však nie je lacná a ani nespadá do kompetencií FBI. "Aby pomohla obetiam nakazeným škodlivým programom DNSChanger, získala FBI súdne povolenie, ktorej zoskupenie ISC umožňuje dočasnú prevádzku 'čistých' DNS serverov," stojí na stránkach FBI.

"Toto riešenie je dočasné a dáva obetiam viac času na vyčistenie napadnutých počítačov od nákazy a obnovenie štandardného DNS nastavenia. Dočasné DNS servery budú trvale vypnuté 9. júla 2012, a počítače, ktoré budú mať aj potom zle nastavené DNS servery môžu stratiť prístup k stránke."

Ak chcete zistiť, či patríte medzi nešťastníkov, ktorí "prídu o internet," stačí ísť na adresu http://www.dns-ok.cz/ a tá vás rýchlo vyvedie z neistoty. Zelené pozadie znamená, že je všetko v poriadku, červené signalizuje, že vás na stránku pravdepodobne poslal niektorý z pôvodne škodlivých DNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu