Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štyri vyprsené krásky: Toto je prvá fotka internetu!

Les Horribles Cernettes
Les Horribles Cernettes (Zdroj: Wikipedia)

PRAHA - O týždeň uplynie dvadsať rokov od publikovania prvej fotografie na internete. Zhodou okolností však na nej nebol vyobrazený žiadny svetoznámy politik či nejaká dôležitá celospoločenská udalosť. Túto slávu si pre seba uchmatli štyri ženské!

Vývojár Silvano de Gennaro sa v júli 1992 zúčastnil výročnej akcie v CERNe, slávnom výskumnom stredisku vo Švajčiarsku. Na večierku vystupovala aj dievčenská hudobno-komediálna skupina Les Horribles Cernettes zložená zo sekretárok a priateliek miestnych vedcov, ktorej bol Silvano de Gennaro manažérom. Tam si urobil ich fotku.

Medzi fanúšikmi Les Horribles Cernettes patril aj Tim Berners-Lee, ktorý sa práve trápil so svojím vynálezom World Wide Web. Keď sa rozhodol, že na webe by nemuseli byť len maličké vektorové grafiky, ale aj ozajstné zábery, zaskočil za de Gennarom a poprosil ho o spomínanú fotografiu.

De Gennaro sa práve hral s prvou verziou Photoshopu a fotku upravoval, takže nemal problém mu ju hneď poslať. Už vtedy si pionieri webu čiastočne uvedomovali, že je veľký rozdiel, či dajú na web ako prvú snímku nejakú kabeláž z CERNu alebo fotku štyroch dievčat. Sex jednoducho predáva.

Od tej doby fotografie na internete značne pokročili. Na Facebook ľudia nahrajú 300 miliónov fotiek denne a pred rokom ich tam bolo dohromady sto miliárd.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu