Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vytvorili najzložitejšie sudoku všetkých čias: Zvládnete ho?!

Arto Inkala nie je v tvorení sudoku nováčik. Zobraziť galériu (2)
Arto Inkala nie je v tvorení sudoku nováčik. (Zdroj: mirror.co.uk)

PRAHA - Fínsky matematik Arto Inkala má trošku nezvyčajnú zábavku. Rád vymýšľa hlavolamy a tentokrát prišiel so sudoku, o ktorom tvrdí, že je najzložitejšie v histórii. Nazval ho Everest a vyžaduje si naozaj poriadnu dávku inteligencie. Ak si však myslíte, že vy by ste to zvládli, otestujte sa!

Všeobecne bývajú hlavolamy často rozdeľované podľa obtiažnosti na škále jedna až päť, od najjednoduchších po najzložitejšie. Inkala sa domnieva, že toto konkrétne sudoku sa nachádza úplne mimo tejto škály a jeho obtiažnosť by sa dala vyjadriť zhruba číslom 11.

Dôvodom, prečo je toto konkrétne sudoku tak zložité, je veľké množstvo možností, z ktorých sa musí pred každým vyplnením určitého čísla vyberať.

Podľa denníka Telegraph je sudoku extrémne zložité, pretože v prevažnej väčšine ťahov má riešiteľ dve alebo viac možnosti, kam môže číslo zdanlivo správne vyplniť. Lenže samozrejme len jeden variant je správny a je tak nutné premýšľať často nad niekoľkými ťahmi dopredu. Či to zvládnete aj vy, nechajte sa prekvapiť.

 

Vytvorili najzložitejšie sudoku všetkých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu