Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krásna dovolenka? Uprostred raja leží Ostrov odpadkov!

Tilafusi alebo jednoducho Ostrov odpadkov
Tilafusi alebo jednoducho Ostrov odpadkov (Zdroj: Daily Mail)

TILAFUSI - Na krásne biele pláže exotických Maldív sa ročne nahrnie trištvrte milióna turistov, ktorí však po sebe zanechajú toľko odpadu, že tamojšia vláda má problém vysporiadať sa s jeho likvidáciou. Jeden z ostrovov, preto premenila na obrovskú skládku, ktorá pôsobí uprostred raja ako päsť na oko.

Oblaky štipľavého toxického dymu stúpajúce z otvorených ohňov, hromady špiny zložené z plastových fliaš, ale aj azbestu, olova či iných ťažkých kovov, majú poriadne ďaleko od predstavy krásneho piesku, krištáľovo čistej vody a vo vetre sa ohýbajúcich paliem, ktoré sú spájané sú Maldivami ležiacimi v Indickom oceáne.

Z 200 obývaných ostrovov, ktoré sú rozložené na ploche 35-tisíc km2, je 99 vyhradených pre dovolenkové strediská, ktoré každoročne navštívi takmer milión turistov. Hlavné mesto Male je pritom obývané 4-krát hustejšie ako anglický Londýn a iba pár kilometrov od neho sa nachádza hanba celého súostrovia - Tilafusi, ktorý pomenovali aj Ostrov odpadkov. Ten vystavali na jednom z rekultivovaných koralových útesov približne pred 20 rokmi.

Odvtedy sa z neho stal smradľavý tŕň v oku, ktorý by zahanbil aj tie najchudobnejšie národy sveta, nieto ešte oblasť, ktorá sa považuje za jednu z najbohatších na prírodné krásy. Na ostrov pritom každý deň privezú 330 ton odpadu, ktorý prevažne súvisí s turistickým ruchom. Podľa prepočtov to vychádza približne na 3,5 kilogramu smetia na návštevníka denne.

Podľa bojovníkov za životné prostredie predstavuje Tilafusi obrovský problém a vláda Maldív sa snaží obmedziť vyvážanie odpadu na ostrov. To má však za následok vznik divokých skládok, pretože majiteľom lodí sa nechce čakať dlhé hodiny a náklad zhadzujú priamo do mora. Dovolenkárom popíjajúcim kokteily pod slnečníkmi na plážach sa tak môže naskytnúť veľmi prekvapivý pohľad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu