Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vedci predpovedajú zrážku Mliečnej dráhy s galaxiou, Slnko sa vychýli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Astronómovia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) predpovedali scenár gigantickej kolízie našej galaxie so susednou veľkou hmlovinou v súhvezdí Andromedy, ku ktorej má dôjsť o štyri miliardy rokov. Nevyhnutná zrážka podľa štvrtkovej správy NASA vrhne Slnko na iné miesto Mliečnej dráhy. Dobrou správou ale je, že Zem samotnú kolízia nezničí.

"Naše zistenia ukazujú na čelný náraz medzi našou Mliečnou dráhou a galaxiou v súhvezdí Andromedy známou tiež ako M31," povedal novinárom vo Washingtone americký astronóm Roeland van der Marel. Svoje predpovede vedci založili na údajoch z Hubblovho vesmírneho teleskopu získaných pri sledovaní Andromedy.

Podľa vedcov sa obe galaxie "preľnú". Neznamená to ale, že by dochádzalo k zrážkam kozmických objektov. Hviezdy každej z galaxií sú od seba natoľko vzdialené, že podobné katastrofy astronómovia nepredpokladajú.

Očakávajú však, že hviezdy sa presunú na nové obežné dráhy a vznikne nové galaktické centrum. Simulácie naznačujú, že náš slnečný systém bude uvrhnutý ďalej od jadra galaxie. Bude potom trvať ešte ďalšie dve miliardy rokov, než sa galaxie ustália a definitívne spoja do jednej.

Galaxia M31 je teraz od slnečnej sústavy vzdialená 2,5 milióna svetelných rokov, ale k Mliečnej dráhe sa nezadržateľne blíži silou vzájomnej príťažlivosti. Približuje sa rýchlosťou 400-tisíc kilometrov za hodinu. Cestu zo Zeme na Mesiac by touto rýchlosťou bolo možné zvládnuť za necelú hodinu.

"Po takmer sto rokoch špekulácií máme teraz jasný obraz o správaní Mliečnej dráhy a Veľkej hmloviny v najbližších miliardách rokov," uviedol astronaut Sangmo Tony Sohn. Nevylúčil, že ku kolízii sa pridá aj menšia susedná galaxia M33 zo súhvezdia Trojuholníka. K Mliečnej dráhe sa môže dokonca priblížiť ešte skôr, než väčšia galaxia z Andromedy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu