Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Unikátne divadlo: Blízko Zeme preleteli dva asteroidy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Za posledných 24 hodín okolo Zeme preleteli dva asteroidy, a to vo vzdialenosti menšej ako Mesiac. Hoci pre nás nepredstavovali žiadne nebezpečenstvo, táto udalosť zaujala predovšetkým dychtivých amatérskych astronómov. Išlo totiž o rekordný úlovok.

Prvý asteroid, označený ako 2012 KP24, objavili minulý týždeň a okolo Zeme "prefrnkol" 28. mája vo vzdialenosti približne 51 500 km. V priemere meral 21 metrov a dal by sa prirovnať k modrej veľrybe.

Druhý asteroid s názvom 2012 KT42 prešiel okolo našej planéty 29. mája, o polnoci tichomorského času, vo vzdialenosti 14 400 km. Čiže bližšie ako obežná dráha niektorých satelitov, čo KT42 zaradilo medzi top 20 najbližších zaznamenaných preletov. Asteroid pre jeho malý priemer, iba 4,5 metra, pritom identifikovali iba deň predtým.

Skenovanie oblohy kvôli potenciálne nebezpečným asteroidom vykonáva Národná agentúra pre letectvo a vesmír NASA spolu s amatérskymi astronómami, ktorým sa však dlho nepodarilo tieto telesá objaviť, pretože boli veľmi malé. Ak by aj zasiahli Zem, narobili by iba mierne škody. V prípade KT42 by sa asteroid rozpadol ešte v atmosfére.

Pre získanie lepšej predstavy, ako blízko sa tieto asteroidy nachádzali, Mesiac obieha vo vzdialenosti cca 385-tisíc kilometrov od Zeme.

Zábery KT24 a KP24

Unikátne divadlo: Blízko Zeme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu