Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NASA zverejnila jedinečné FOTO: Takto raz bude vyzerať Slnko!

Planetárna hmlovina NGC 7662 Zobraziť galériu (3)
Planetárna hmlovina NGC 7662 (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Americký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) už dlhší čas skúma planetárne hmloviny a röntgenové žiarenie, ktoré z nich vychádza. Na základe získaných fotografií dokáže znázorniť, ako by malo raz vyzerať Slnko.

Zábery hmlovín NGC 6543 (známa ako Mačacie oko), NGC 7662, NGC 7009 a NGC 6826 vyhotovilo observatórium Chandra X-ray a Hubbleov teleskop. Röntgenové žiarenie je na nich znázornené fialovo, svetelné žiarenie zhotovené "Hubbleom" je červené, zelené a modré. Odborníci z NASA tieto fotky skombinovali a vytvorili podobu budúceho Slnka.

NASA zverejnila jedinečné FOTO:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Počas niekoľkoročného výskumu našli vedci 21 nových planetárnych hmlovín v okruhu približne 5000 svetelných rokov od Zeme. Okrem toho skúmajú ďalších štrnásť planetárnych hmlovín, ktoré Chandra objavila skôr.

Do fázy planetárnej hmloviny by sa za niekoľko miliárd rokov mohlo dostať aj Slnko. Keď hviezda jeho typu spotrebuje všetok vodík vo svojom jadre, začne rásť, pričom jej priemer sa zväčší až niekoľkostonásobne. Následne sa zbaví svojich vonkajších vrstiev, až z nej ostane len horúce jadro, ktoré sa potom zmrští. Z jadra prúdia častice, ktoré tlačia, vyvrhnutú atmosféru umierajúcej hviezdy preč, čo vytvára pôvabné, mušľovité, vláknité štruktúry.

NASA zverejnila jedinečné FOTO:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

V našej galaxii poznáme len približne 1500 planetárnych hmlovín. Vzhľadom ku svojej krátkej životnosti sú pomerne vzácnym javom, napísal portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu