Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci objavili najvzdialenejšiu galaxiu, je stará 750 miliónov rokov!

Nová galaxia dostala označenie SXDF-NB1006-2
Nová galaxia dostala označenie SXDF-NB1006-2 (Zdroj: subarutelescope.org)

HONOLULU - Tím japonských astronómov, ktorí pracujú vo vesmírnom observatóriu na vrchole sopky Mauna Kea na Havajských ostrovoch, objavil doteraz najvzdialenejšiu galaxiu, ktorú od Zeme delí celých 12,91 miliardy svetelných rokov. O objave galaxie, ktorá získala strohé číselné pomenovanie SXDF-NB1006-2, píše Národné japonské observatórium na svojich internetových stránkach.

Skupina vedcov, ktorú vedie Japonec Takatoši Šibuja, sa venuje výskumu raného vesmíru, teda tomu, ako vesmír vyzeral krátko po takzvanom veľkom tresku. K pozorovaniu vesmíru pritom využíva teleskop Subaru s priemerom 8,2 metra a tiež teleskop Keck. Oba teleskopy sa nachádzajú vo výške viac ako 4000 metrov nad morom, blízko vrcholu havajskej sopky. Už v minulom roku sa týmto astronómom podarilo popísať veľmi vzdialenú galaxiu GN-108036, ktorú však čo sa týka vzdialenosti od Zeme, ich najnovší objav predčí.

Podľa prevládajúcich vedeckých teórií vesmír vznikol pred 13,7 miliardami rokov a 200 až 500 miliónov rokov po jeho zrode sa začali tvoriť prvé hviezdy. Novo objavená galaxia teda môže patriť k vôbec najstarším, pretože sa sformovala 750 miliónov rokov po veľkom tresku, vo chvíli, keď mal vesmír za sebou ešte len šesť percent svojho súčasného veku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu