Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rybár sa nestačil diviť, z jazera vylovil Frankensteina!

Mark takýto úlovok nečakal Zobraziť galériu (2)
Mark takýto úlovok nečakal (Zdroj: bnps.co.uk)

CAMBRIDGE - Päťdesiattriročný Brit sa nestačil čudovať, keď vytiahol z jazera Magpie Lake v Cambridge podivnú rybu, ktorú obratom prekrstil na rybieho Frankensteina. Zdá sa totiž, že živočích je zložený hneď z troch odlišných druhov.

Mark Sawyer mal v pláne uloviť kapra. Keď rybu vytiahol z vody, myslel si, že ide o karasa striebristého. Až keď sa lepšie pozrel, zistil, že ryba má hlavu plotice, telo a plutvy karasa zlatého a ritnú plutvu pleskáča. Nadšený rybár, ktorý pracuje ako editor odborného magazínu Angling Times, sa so svojím úlovkom vyfotografoval a následne ho vypustil späť do jazera.

Ryba pochádza z troch rôznych druhov
Zobraziť galériu (2)
Ryba pochádza z troch rôznych druhov  (Zdroj: bnps.co.uk)

"Biológovia sa domnievajú sa, že ryba je výsledkom zmiešaného rodičovstva. Už som chytil tisíce rýb, ale nič také som zatiaľ nevidel. Je to poriadna zvláštnosť," smial sa Mark.

Podľa ekológa Paula Garnera ide o rybu, ktorá je pravdepodobne jediná svojho druhu. Chvostová plutva navyše patrí druhu karasa, ktorý sa bežne v britských vodách nevyskytuje. Znamená to, že jeden z rodičov ryby musel byť do jazera vypustený z akvária či súkromného jazierka. "Genetika tvora má stopy kaprovitej ryby, čoho výsledkom je tento hybrid," dodal Garner. Správu priniesol portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu