Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zúfalé krematóriá: Z obéznych nebožtíkov šľahajú 10 metrové plamene!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - S tým, ako v Nemecku pribúda obéznych ľudí, musia tamojšie krematóriá robiť úpravy, aby šlo bezpečne páliť aj telá s vysokým obsahom tuku. Niektoré krematória boli kvôli tomu vážne poškodené a hrozilo nebezpečenstvo požiaru, napísal internetový portál Spiegel.de.

V krematóriu v západonemeckom meste Hamelin museli tento rok v januári zasahovať hasiči, ktorých zavolal zamestnanec kvôli tomu, že pri spaľovaní nebožtíka vážiaceho viac ako 200 kilogramov šľahali plamene z desaťmetrového komína a niektoré jeho časti sa tavili. Podľa manažéra hamelinského krematória bola príčinou požiaru "extrémna žiara spôsobená horením veľkého množstva tuku". Premeniť telo obézneho nebožtíka na prach trvalo namiesto obvyklých dvoch hodín štyri hodiny.

V súčasnosti sa v Nemecku spopolňujú asi polovica nebožtíkov. Obezita trápi asi 15 percent nemeckej populácie a takých ľudí stále pribúda.

Nemeckí podnikatelia v pohrebníckej brandži sa prispôsobili tomu, že ľudia sú čím ďalej tým väčší - na predaj majú rakvy v rozmere "XXL", pece krematórií sa vybavujú väčšími dvierkami. Problémom ale zostáva to, že pri spaľovaní obéznych tiel vzniká tak vysoká teplota, ktorej súčasné zariadenia nie sú prispôsobené.

"V mnohých krematóriach sa dejú nepredvídateľné veci," citoval Spiegel.de konštruktéra Jochen Sembdnera. A nejde len o nebezpečenstvo požiaru, ktoré hrozí pri spaľovaní tučných tiel v krematóriu. Kvôli príliš vysokému žiaru často nefungujú ani mechanizmy a filtre, ktoré majú zabrániť unikaniu nebezpečných látok do ovzdušia. Z kremačnej pece sa tak dostávajú dioxíny, ortuť používaná v zubných pečatiach alebo iné ťažké kovy.

Bavorská agentúra pre životné prostredie preto v jednej zo svojich štúdií odporučila prevádzkovateľom krematórií, aby v prípade mimoriadne ťažkých tiel nechávali veko v peci pootvorené a aby zaviedli váhové limity pre svoje zariadenia. Firmy pôsobiace v tejto brandži sa chcú druhým odporúčaním začať riadiť ešte tento rok. Ich cieľom je, aby výrobcovia pecí v návodoch uvádzali, koľko najviac môže nebožtík vážiť.

Otázkou zostáva, čo s príliš rozmernými telami, ktoré prekračujú limity pre kremáciu. Podľa nemeckého portálu sa môže stať, že pohrebné vozidlo s tučným nebožtíkom bude jazdiť od krematória ku krematóriu a zháňať také, ktoré má podmienky aj pre "ťažké váhy". Spiegel.de pripomína prípad z Francúzska, kde niekoľko krematórií odmietlo spopolniť telo 140 kilogramov vážiacej ženy. Dcéra zosnulej sa potom v novinách sťažovala na to, že jej matka sa stala obeťou posmrtnej diskriminácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu