Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlinená tabuľka stará 2800 rokov nesie stopy tajomného jazyka!

Archeológovia sa snažia rozlúštiť záhadu hlinenej tabuľky
Archeológovia sa snažia rozlúštiť záhadu hlinenej tabuľky (Zdroj: independent.co.uk)

LONDÝN - Archeológovia našli na hlinenej tabuľke v troskách starovekého paláca na území dnešného juhovýchodného Turecka pozostatky záhadného jazyka, ktorý doteraz nebol preskúmaný. Nález, o ktorom informoval britský denník The Independent, vyvoláva nové otázky týkajúce sa horských národov, ktoré súperili s prvými vyspelými civilizáciami v Mezopotámii.

Dôkazy o existencii dávno strateného jazyka, ktorým hovorili príslušníci doposiaľ neznámeho národa obývajúceho oblasti v pohorí Zagros, prezentovali archeológovia z Cambridgeskej univerzity, ktorí preložili klinopisný záznam na starovekej hlinenej tabuľke v ruinách asýrskeho paláca v tureckom Tušane.

Na tabuľke písanej asýrsky objavili mená 60 žien, zrejme zajatkýň, ktoré boli násilne deportované z dobytých horských oblastí do vnútra Asýrskej ríše. Archeológ John MacGinnis sa začal menám venovať dôkladnejšie a zistil, že 45 z nich nevykazuje žiadnu podobnosť s ostatnými menami bežnými na Blízkom východe. Preto vedci začali brať do úvahy hypotézu, že majú tú česť s doteraz neznámym jazykom.

Medzi tajomnými menami sú napríklad Ušimanaj, Alagánia, Irsakinna alebo Bisúnúmaj. Tieto a ďalšie mená teraz budú skúmať lingvisti, ktorí majú za úlohu analyzovať poradie a frekvenciu písmen a zistiť, či ich je možné priradiť k niektorým zo známych starovekých jazykov.

Hlinená tabuľka pochádzajúca z druhej polovice 8. storočia pred naším letopočtom bola pôvodne súčasťou palácového archívu, v ktorom asýrski ríšski úradníci evidovali politické a hospodárske udalosti. Vykopávky v Tušane v súčasnosti vykonáva nemecký archeologický tím vedený doktorom Dirkom Wickeom z Univerzity v Mainz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu