Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Google si zamiloval Slovensko: Nafotí ďalšie mestá, pozrite sa ktoré!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: flickr)

BRATISLAVA - O panoramatické snímanie ulíc majú záujem ďalšie slovenské samosprávy. Spoločnosť Google sa preto rozhodla rozšíriť počet miest, ktoré navštívia špeciálne Street View autá. Na zoznam pribudnú menšie mestá či mestečká s historickým a kultúrnym významom, alebo ich dôležité časti.

Pokiaľ to počasie a dopravná situácia dovolia, na mape Street View by sa okrem iných mohli objaviť aj panoramatické fotografie historických miest ako Banská Štiavnica, Kremnica či Levoča, kúpeľné mesto Piešťany alebo turisticky príťažlivý rezort s kultúrnou hodnotou ako Vysoké Tatry, Dolný Kubín a Ružomberok.

Street View autá začali so zberom panoramatických fotografií slovenských miest pre projekt 11. apríla a boli vyslané do Banskej Bystrice, Bardejova, Bratislavy, Humenného, Komárna, Košíc, Levíc, Liptovského Mikuláša, Martina, Nitry, Nových Zámkov, Popradu, Prešova, Prievidze, Rimavskej Soboty, Spišskej Novej Vsi, Trenčína, Trnavy a Žiliny.

Street View je jednou z najpopulárnejších funkcií na Mapách Google, dostupnou už vo viac ako 30 krajinách na svete. Vďaka tejto funkcii sa môžu používatelia virtuálne preniesť na rôzne miesta a overiť si, kde sa nachádzajú hotely, obchody alebo reštaurácie, ktoré plánujú navštíviť. Funkcia je okrem iného dostupná aj pre Google Earth, ako aj pre Mapy Google na mobilných zariadeniach.

Dôležitým aspektom pri zbere fotodokumentácie je ochrana súkromia. Snímky sú po zbere spracované tak, aby boli tváre ľudí a poznávacie značky áut na výsledných fotografiách rozmazané. Aj po spustení samotnej funkcie Street View je umožnené veľmi jednoduché dodatočné odstránenie obrázkov vďaka funkcii Nahlásiť problém (Report a problem) priamo na snímke. Na žiadosť používateľa bude možné úplne vymazať nielen jednotlivca, ale aj jeho dieťa, auto či dokonca aj celý záber.

Technológia Street View sa využíva aj v špeciálnych projektoch, ako je mapovanie UNESCO pamiatok, pobrežia Amazonky, švajčiarskych Álp alebo interiérov galérií v rámci Art Projektu. Informácie o tom, kde sa aktuálne autá pohybujú, snímajú alebo len prechádzajú, sú dostupné na stránkach google.sk/streetview.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu