Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Anonymous spúšťajú hudobný portál: Pieseň vyhľadá a spustí za vás!

Nového portálu sa obávajú najmä hudobné štúdiá
Nového portálu sa obávajú najmä hudobné štúdiá (Zdroj: topicagnostic.com)

WASHINGTON - Hackeri zo združenia Anonymous spúšťajú hudobný portál, ktorý by mal umožniť prehrávanie skladieb umiestnených na rôznych internetových stránkach. Cieľom projektu je umožniť užívateľom, aby si mohli bez zložitého hľadania prehrať akúkoľvek pieseň, ktorá je dostupná online, uviedol server Wired.com.

Portál Anontube.com, na ktorom hackeri začali pracovať vlani v decembri, by mal vykonať to, čo doteraz užívatelia museli robiť ručne: prehľadať po zadaní názvu skladby internet, nájsť odkaz pre jej priame prehrávanie a rovno ju spustiť. V súčasnosti dokáže portál čerpať hudbu len zo serverov YouTube a SoundCloud, v budúcnosti by ale tvorcovia Anontube chceli zabezpečiť aj prístup k piesňam umiestneným na Yahoo Music, MySpace či na blogoch.

Práve získanie prístupu k priamemu prehraniu skladieb na rôznych serveroch bolo podľa hackerov hlavným dôvodom pre vytvorenie portálu. Jeden z autorov Anontube serveru povedal, že na internete sa v každý okamih nachádzajú takmer všetky niekedy nahrané skladby, avšak často bývajú ukryté tak, že je pre užívateľa zložité ich hľadať.

Portál je zatiaľ len v začiatočnom štádiu a využíva ho len asi tisíc ľudí. Wired.com navyše upozorňuje, že registrácia na Anontube nie je bez rizika, pretože vyžaduje využívanie aplikácií, ktoré by mohli umožniť hackerom preniknúť do počítača.

Napriek tomu ale Anontube.com môže narobiť vrásky hudobným štúdiám, pretože jeho používanie znamená otvorenie prístupu k hudbe zadarmo. Jeho tvorcovia navyše tvrdia, že server ani jeho užívateľov nemožno zažalovať na základe protipirátskych zákonov. Portál totiž iba sprístupňuje obsah nahratý na iné internetové stránky a priamo na serveri žiadna hudba uložená nie je.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu