Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neznáma kožná choroba zabíja deti: Najprv nechuť k jedlu, potom smrť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topnews.in)

HANOJ - Už 19 ľudí zabila v centrálnom Vietname neznáma choroba, kvôli ktorej tamojšie úrady požiadali o pomoc Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Ďalších 171 ľudí s chorobou momentálne bojuje. Informuje o tom dnes agentúra AP.

U nakazených sa najprv na rukách a na nohách objaví vyrážka a neskôr vred, ktorý sprevádzajú vysoké horúčky a strata chuti do jedla. Ak sa neliečia, môžu sa u nich prejaviť problémy s pečeňou a nakoniec u nich nastane mnohopočetné zlyhanie orgánov.

Momentálne je so záhadnou chorobou hospitalizovaných takmer sto ľudí, z ktorých desať je v kritickom stave. Ide väčšinou o deti a mladých ľudí. Ak sa ochorenie podarí odhaliť v ranom štádiu, pacient na liečbu reaguje dobre. Avšak u troch desiatok osôb sa choroba dokázala vrátiť. Ochorenie sa údajne šíri priamym kontaktom, slinami, stolicou a prasknutím pľuzgierov

Prvý prípad neznámej pliagy bol zaznamenaný pred rokom, do októbra ale počet prípadov klesol. V plnej sile sa znovu objavila v marci, pričom počas desiatich dní na prelome marca a apríla úrady zaznamenali až osem úmrtí. Väčšina pacientov pochádza z jedného z najchudobnejších okresov vo Vietname, ktorý je domovom etnickej skupiny Hre. Niektoré zdroje tvrdia, že nakazených ľudí a obetí je oveľa viac.

Ministerstvo zdravotníctva sa snaží prísť chorobe na kĺb, ale zatiaľ bez úspechu. Požiadalo preto o pomoc WHO a americké centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu