Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dievčatko (2) sa nesmie zľaknúť ani pocítiť bolesť, zomrelo by!

Abi sa nesmie vyľakať Zobraziť galériu (2)
Abi sa nesmie vyľakať (Zdroj: catersnews.com)

CRAWLEY - Dvojročná Abi Marshallová si nikdy nezahrá populárnu detskú hru na schovávačku. Rozrušenie, ktoré by pri tom mohla zažiť, by totiž mohlo mať pre ňu fatálne následky.

Zakaždým, keď dievčatko niečo vyľaká, jeho srdce prestane biť, zastaví sa mu dych a telo úplne stuhne. Môžu za to zriedkavé reflexné anoxické záchvaty, ktoré sú podobné epilepsii, ale ešte nebezpečnejšie. Ich spúšťačom sú nečakané podnety, ako je bolesť, šok alebo strach.

"Stačí, keď prievan prudko zavrie dvere a hneď dostane záchvat. Musíme vopred predvídať všetky možnosti, ktoré by ju mohli vyľakať," vysvetľuje mama Cherish Ayresová (26). "Keď k tomu náhodou dôjde, jej tvár okamžite skamenie a bezvládne sa zosunie na zem. Srdce aj mozog sa na tú dobu zastavia."

Je zrejmé, že čím dlhšie Abi v takom stave zostane, tým väčším zdravotným rizikám čelí. Prerušenie prívodu kyslíka do mozgu by mohlo spôsobiť jeho nezvratné poškodenie a v najhoršom prípade i smrť, píše Blesk.cz

Záchvaty sa u dievčatka prvýkrát prejavili, keď malo desať mesiacov. Rodičov to úplne vydesilo. Našťastie sa to stalo doma. "Práve sme sa vrátili z nákupu. Kľúče som nechal ležať na zemi pri taškách a Abi ich zdvihla. Tak som jej ich rýchlo vzal, aby sa nestratili a išiel som s nákupom do kuchyne. Keď som sa otočil, ležala bezvládne na podlahe. Okamžite som ju zobral na ruky. Nevedel som, čo mám robiť, myslel som, že je po nej," spomína si na hrozné okamihy otec Dave Marshall (29).

Lekári v nemocnici dospeli k záveru, že išlo len o zástavu dychu, ktorá u tak malých detí nie je úplne neobvyklá. Lenže po dvoch mesiacoch Abi takto skolabovala trikrát v jednom týždni. Vyšetrenia nakoniec odhalili diagnózu anoxických záchvatov, o ktorých sa jej mama predtým dočítala na internete.

Na túto poruchu bohužiaľ neexistuje žiadna liečba. A tak musia mať rodičia dcérku neustále na očiach, aby nedošlo k nejakej nečakanej situácii. Napriek tomu sa snažia žiť tak normálne, ako to len ide. "Abi robí všetko, čo aj iné deti, len my sme viac v strehu. Dúfame, že z toho vyrastie," dodáva Cherish.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu