Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tento chlapec je génius: Má 14 rokov a promuje na univerzite!

Moshe Kai Cavalin
Moshe Kai Cavalin (Zdroj: 2.bp.blogspot.com)

LOS ANGELES - Moshe Kai Cavalin, štrnásťročný matematik, ktorý bude čoskoro promovať na Kalifornskej štátnej univerzite v Los Angeles, nemá rád, keď ho označujú za génia. Ak dnes rieši tie najzložitejšie rovnice, potom vraj to je preto, že nestrácal čas, píše agentúra AFP.

Mladík sa neprebudil jedného krásneho dňa a nevyriešil matematické úlohy, nad ktorými si dvakrát tak starí študenti trhajú vlasy. Študuje so zaujatím a usilovnosťou už od svojich dvoch rokov. Keby ste ho označili za génia, znížili by ste význam jeho dlhoročného úsilia.

"Génius je len slovo, rovnako ako inteligenčný kvocient, číslo vynájdené ľuďmi, ktorí neprihliadajú k všetkým ďalším veciam, ktoré tvoria jedinca," povedal agentúre AFP v kaviarni Kalifornskej štátnej univerzity v Los Angeles. "Snažím sa nájsť múdrosť prostredníctvom poznania. A uplatňovať múdrosť v praxi je oveľa viac, než byť géniom," tvrdí.

Moshe Kai tiež publikoval knihu s názvom We can do (Môžeme to urobiť), najprv v čínštine a potom v angličtine, aby pomohol rodičom vo výchove ich detí. "Dospel som k bodu, ktorý mnohí ľudia považujú za nemožný pre môj vek," píše mladý autor vo svojej knihe. "Dosiahol som na Mesiac, ale kto si to naozaj želá, môže dosiahnuť až za Mliečnu dráhu."

Moshe Kai sa narodil v Los Angeles čínskej matke a brazílskemu otcovi. V štyroch rokoch dokázal sčítať a odčítať. V tej dobe pre neho rodičia zaistili intenzívny program zahŕňajúci matematiku, hudbu, bojové umenia a čítanie. Chlapca vyučovali doma, pretože niekoľko škôl odmietlo prijať dieťa, ktoré by podľa nich mohlo narušovať výučbu ostatných.

Vďaka štúdiu a výchovným videohrám vyhral niekoľko medzinárodných majstrovstiev v bojovom umení, získal diplom v potápaní a v ôsmich rokoch sa zapísal na univerzitu, kde dnes patrí k najlepším žiakom.

"Len som využíval to, čo som mal. Všetci majú potenciál, aby mohli v niečom vyniknúť, ale je treba vedieť to využiť. Mnohí to nerobia. Tvrdo pracujem, pripravujem si veci dlho dopredu a potom dosahujem svoje ciele," vysvetľuje mladík.

Moshe Kai sa napriek svojej výnimočnej schopnosti nepodobá zmenšenine dospelého. Má zmysel pre humor ako chlapci jeho veku a ich nesmelosť, aj keď jeho slová sú často zrelšie, než je u mladíkov obvyklé.

"Cieľom mojej knihy nie je vyložiť, ako sa stať géniom alebo inteligentným, ale ako lepšie žiť," vyhlasuje. Až bude mať Moshe Kai svoj diplom matematika vo vrecku, a to sa stane pravdepodobne ešte tento rok, bude si môcť vybrať špecializáciu: čistú matematiku, astrofyziku alebo teoretickú fyziku. Mám iba 14 rokov a dosť času, aby som sa rozhodol," hovorí.

Máte aj vy doma výnimočné dieťa? Pochváľte sa jeho jedinečnými schopnosťami na tipy@topky.sk.

Chlapec je génius

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu