Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Českú dedinu takmer vyhladili Nemci, vykúpili sa slivovicou!

Obec Loučka
Obec Loučka (Zdroj: zlinsky.denik.cz)

PRAHA - Obľúbenej pálenke vďačí česká obec Loučka za to, že ich pred 67 rokmi nevyhladili Nemci. Keď v apríli 1945 gestapo a vojaci obkľúčili dedinu, dostali veľké množstvo slivovice z miestnej veľkopálenice. Vďaka tomu sa približne 400 obyvateľov vyhlo likvidácii.

Len tri dni predtým pritom Nemci vypálili Ploštín, kde zahynulo 24 obyvateľov. Po tom, čo vojaci obkľúčili Loučku, všetkých mužov nahnali do krčmy. Deti zavreli do domčeka vtedajšieho zástupcu starostu. "Nesmeli sme sa pozrieť ani z okna, "spomína Josef Petrů (76), ktorý mal vtedy deväť rokov.

Všetci podľa neho čakali na smrť. Nastal ale nečakaný zvrat. "Od otca viem, že veliteľ gestapa hovoril so starostom a pánom riadiacim. Pri súkromnej debate sa nejako zázračne dohodli. Nemci dostali veľké množstvo pálenky," dodal. Vojaci potom Loučku vyrabovali a zapálili sedem hospodárskych usadlostí. Obyvateľov ale nechali žiť.

Udalosť podľa Blesku.cz zaujala aj filmárov, ktorý o nej nakrúcajú dokument. Historikom sa však príbeh o pálenke zdá absurdný. Nie je totiž známe, že by sa Nemci podobným spôsobom zachovali predtým. V Loučke sa odvtedy dodržiava tradícia ochutnávky slivovice, ktorá musí pochádzať z obce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu