Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Jedinečné FOTO: Takto vyzerá "dotyk" vesmírnych telies!

(Zdroj: nasa)

PARÍŽ - Európska vesmírna nákladná loď sa v noci na 29. marca úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Loď ATV-3 bez ľudskej posádky priviezla vyše šesť ton paliva, potravín, oblečenia, kyslíka a náhradných dielov. Z ich spojenia teraz NASA zverejnila unikátne foto.

Obe vesmírne plavidlá sa k sebe pripojili, keď oblietali Zem rýchlosťou 28-tisíc kilometrov za hodinu. Vo vzdialenosti 250 metrov ATV zapla laserový systém a navádzacie zariadenie, ktoré ju nasmerovalo k modulu Zvezda, pri ktorom potom zakotvila 33 minút po polnoci SELČ.

ATV je zatiaľ najväčšou nákladnou kozmickou loďou, ktorá k ISS dorazila. V porovnaní s predchádzajúcou verziou ATV, ktorá k ISS štartovala vlani, je schopná pojať o 600 kilogramov viac nákladu. Má aj tú výhodu, že v prípade ohrozenia letiacim meteoritom môže presunúť ISS na bezpečnejšiu dráhu.

K stanici bude pripojená päť až šesť mesiacov a postupne sa bude plniť odpadom. Až niekedy v septembri zanikne v zemskej atmosfére, kedy "pochová" aj svoj náklad.

Ide v poradí o tretiu európsku misiu pri zásobovaní ISS a prvú od ukončenia prevádzky amerických raketoplánov vlani v júli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu