Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zemská kôra sa dramaticky mení, prestáva rásť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: universetoday.com)

PORTSMOUTH - Nový výskum vedcov z Univerzity v Portsmouthe dokázal, že zemská kôra prestáva rásť. Zistili, že tri miliardy rokov po svojom vytvorení prechádza kôra pri pohybe tektonických dosiek deštrukciou a jej rast neustále slabne.

"Tempo rastu zemskej kôry bolo najvyššie počas prvej až druhej miliardy rokov po sformovaní planéty. Rast pokračoval aj potom, ale bol oveľa pomalší," uviedol vedúci štúdie Craig Storey.

Ako informoval portál Novinky.cz, Zem postupne začala regulovať tvorbu kôry priebežnou deštrukciou a recykláciou už existujúcej zemskej kôry. Tento mechanizmus je známy ako pohyb tektonických dosiek, ktoré sa zrážajú a podsúvajú pod seba a tak vytvárajú alebo naopak ničia novú kôru. Pri tomto procese sa uvoľňujú obrovské ​​objemy magmy, ktoré starú kôru posúvajú do spodných vrstiev zemského plášťa. Okolo oblastí posuvu vznikajú reťazce sopiek. Podobným spôsobom vzniklo napríklad pohorie Andy v Južnej Amerike.

Podľa Storeyho teraz zemská kôra prechádza fázou dramatických zmien, ktoré spôsobili, že mechanizmus recyklácie bol narušený. Na základe analýzy vzoriek sedimentov a sledovania prítomnosti zirkónu vedci rekonštruovali pohyb a ukladanie magmy. Vďaka tomu potom vyrátali pomer medzi vznikajúcou a zanikajúcou kôrou.

Zistili, že 65 percent kontinentálnej zemskej kôry sa sformovalo pred tromi miliardami rokov. Z toho vyplýva, že každý rok počas prvej a druhej miliardy rokov pribúdali tri kilometre kubické kôry. Tento rast však neskôr rýchlo klesal na 0,8 kilometra kubického za rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu