Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nová teória o Turínskom plátne: Ježiš vraj z mŕtvych nevstal!

Turínske plátno stále máta hlavy vedcov
Turínske plátno stále máta hlavy vedcov (Zdroj: Topky.sk)

CAMBRIDGE - Jeden zo základných kameňov viery, o ktorý sa opiera celé kresťanstvo, je ohrozený! Postarala sa o to najnovšia teória, ktorá tvrdí, že odtlačok Kristovho tela na Turínskom plátne je iba optická ilúzia. To by mohlo znamenať, že Ježiš nevstal z mŕtvych!

Túto domnienku vyslovil anglický historik Thomas de Wesselow (40), ktorý o autentickosti plátna ani o tom, že sa dotklo tela Ježiša, nepochybuje. Zároveň však tvrdí, že vyobrazenie Krista na ňom zmiatlo apoštolov, ktorí verili, že ožil. K vzkrieseniu ale vraj nedošlo a všetko bol iba optický klam.

Ak sa preukáže, že Wesselove slová sa zakladajú na pravde, mohlo by to viesť k radikálnej zmene verzie udalostí, ktoré stáli za zrodom kresťanstva ako svetového náboženstva. "Pred 2000 rokmi človek vnímal veci inak, ako ich vnímame my teraz. Len si predstavte, ako sa na celú vec vtedy pozerali apoštoli. Tri dni po ukrižovaní Ježiša prišli k jeho hrobke, v pološere, a na pohrebnej tkanine zbadali obraz, z ktorého usúdili, že vstal z mŕtvych," vysvetľuje Wesselow.

Biblia hovorí, že Ježiš sa po svojej smrti zjavil učeníkom, čo údajne dokazuje, že je synom Boha. Práve táto vedomosť sa stala základným princípom kresťanskej viery. Podľa Svätého písma Kristovo telo po zvesení z kríža zabalili do ľanovej tkaniny, v ktorej ho uložili do hrobu. Vedci to však spochybnili, keď v roku 1988 vykonali rádiokarbónový test. Ten určil, že látka pochádza z rokov 1260 až 1390, čím prakticky vyvracia teóriu o Turínskom plátne.

De Wesselow ale tvrdí, že uhlíkový test neprebehol podľa dohodnutých postupov a k jeho výsledkom sa stavia skepticky. Plátno bolo totiž viackrát vystavené ohňu, čím sa mohlo posunúť jeho datovanie. Historik nepochybuje o tom, že pohrebný rubáš je pravý. Dokazovať to má peľ, ktorého stopy sa našli vo vláknine a steh, ktorý bol použitý pri výrobe tkaniny. Ten zvykli používať v Izraeli. Na plátne sa našli aj krvavé škvrny zodpovedajúce ranám, ktoré mohla utrpieť osoba pri mučení.

Pochybnosti však vyslovil v súvislosti s obrazom Ježišovho tela a tváre, ktorý nemá krvavý pôvod. Kristus tak podľa neho z mŕtvych nevstal, ale ako dodal na záver, "aj v Biblii sa spomína, že vzkriesenie nie je o mäse a krvi".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu