Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vojaka v Iraku uhryzol obrí pavúk: Boj o život a 17 operácií!

Camel Spider
Camel Spider (Zdroj: Daily Mail)

GLASGOW - Keď sa slobodník Sammy O'Gorman (28) dozvedel, že ho poslali bojovať do Iraku, myslel hlavne na nebezpečenstvo smrtiacich bômb. Nebola to však nakoniec žiadna výbušnina nastražená povstalcami, ktorá ho takmer pripravila o život. Mladík strávil tri mesiace na jednotke intenzívnej starostlivosti a podstúpil 17 operácií po tom, čo ho uhryzol obrí pavúkovec.

O'Gorman bol práve na hliadke v západnej Basre, keď mu nevzhľadný tvor zanechal dve dierky po uhryznutí na hornej časti stehna. Otec dvoch detí z Iverness však nemal v danej situácii čas starať sa o pavúky a ranu si všimol až po návrate na základňu.

Na ošetrovni mu neskôr zo zapálenej rany odsali tekutinu, ale medici netušili, čo ju mohlo spôsobiť. O'Gorman si ešte stihol zájsť na dovolenku, kým sa vrátil na základňu v Nemecku. Dovtedy už stihla byť jeho krv infikovaná a jeho delilo od smrti iba pár hodín. Lekári boli takí vydesení, že ho okamžite poslali do nemocnice.

"Vzali ma na jednotku intenzívnej starostlivosti. Mysleli si, že mám rakovinu. Infekcia sa šírila už asi mesiac a v tomto štádiu hrozilo, že zasiahne srdce. Odrezali mi infikovaný sval na nohe a podstúpil som celkovo 17 operácií, ktoré mi v stehne zanechali poriadnu dieru," spomína na nepríjemné obdobie mladík, ktorý je rád, že mu neamputovali celú končatinu.

Hoci k uhryznutiu prišlo ešte v 2009, tri roky mu trvalo, kým sa dostal aspoň na 70 percent predošlej kondície. Teraz poskytuje vzdelávacie prednášky o pavúkoch a škorpiónoch, ktoré majú pomôcť vojakom odchádzajúcim na misie.

"Camel Spider" alias ťaví pavúk, môže dorásť až do veľkosti osem centimetrov a pohybuje sa rýchlosťou až 16 km/h. Hoci nie je jedovatý, jeho uhryznutie môže vyvolať infekciu potenciálne smrtiacich baktérií z púštnej stravy, ktorými sú rozkladajúce sa telá zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu