Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Asteroid, ktorý tesne minul Zem, sa o rok vráti a bude ešte bližšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: cosmored.it)

PARÍŽ - Malý asteroid, ktorý tento rok vo februári v relatívne malej vzdialenosti minul Zem, sa o rok vráti a preletí ešte omnoho bližšie povrchu planéty. Podľa astronómov sa 15. februára 2013 priblíži na 24 000 kilometrov, a bude tak k nám bližšie než niektoré vesmírne družice. O výpočte vedcov informuje na svojej internetovej stránke Európska vesmírna agentúra (ESA).

Malý asteroid s priemerom približne 50 metrov spozorovali amatérski astronómovia z observatória v Španielsku tento rok až vo chvíli, keď 22. februára preletel okolo Zeme. A to vo vzdialenosti sedemkrát väčšej, než je vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom.

Vďaka presným výpočtom obežnej dráhy sa podarilo zistiť, že vesmírny objekt pomenovaný DA14 sa na dohľad Modrej planéty vráti skoro presne po roku a preletí asi dve desiatky tisíc kilometrov nad povrchom. "To je bezpečná vzdialenosť, stále je to ale dosť blízko na to, aby bol asteroid viditeľný obyčajným ďalekohľadom," uviedol predstaviteľ ESA Detlef Koschny.

Riziko, že by sa asteroid stretol so Zemou, je vylúčené. Vedci však budú sledovať jeho dráhu, aby dokázali predpovedať, ako sa teleso bude správať v budúcnosti. "Sme zvedaví na to, ako sa zmení jeho obežná dráha po ďalšom blízkom prelete, aby sme mohli vypočítať prípadné riziko budúceho stretu," dodal Koschny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu