Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Máte slabú baterku na notebooku? Tú sú rady, ako vydrží čo najdlhšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

PRAHA - Výdrž batérie býva jeden z dôležitých rozhodovacích faktorov pri obstarávaní nového notebooku. A aj keď si vyberiete dobre, tak pre pohodový a dlhý chod vášho laptopu je dobré sa držať nasledovných zásad. Batéria sa vám za to odvďačí.

Ak vlastníte notebook, často cestujete a nemáte možnosť mať ho neustále zapojený v elektrickej sieti, určite ste sa už stretli s nepríjemným hlásením o nízkom stave batérie. To často prichádza v najmenej vhodnú dobu a dokáže vám spôsobiť horúce chvíľky. Čo ovplyvňuje rýchlosť vybíjania batérie notebooku najviac a ako možno jej výdrž predĺžiť?

1. Znížte jas displeja

Nastavenie jasu displeja je jedným zo zásadných faktorov, ktoré ovplyvňujú výdrž batérie (displej spotrebuje 30 až 40 percent celkovej energie). Čím vyšší je jas, tým rýchlejšie sa batéria vybíja. Pri nízkej hladine okolitého osvetlenia (napríklad, keď večer surfujete v posteli na internete) je text na monitore dobre čitateľný aj pri nižšom jase obrazovky. Ak chcete čo najviac ušetriť energiu, naučte sa jas znižovať na najnižšiu nevyhnutnú úroveň.

2. Zvoľte si správne rýchlosť pevného disku

Klasický pevný disk počítača slúži na dlhodobé ukladanie vašich dát. Rýchlosť zápisu a čítania dát je daná počtom otáčok mechanickej časti disku. S rastúcou rýchlosťou disku stúpa aj spotreba energie. Ak počítač používate na bežnú prácu a multimédiá, vystačíte si s diskom s rýchlosťou 5400 otáčok za minútu, pričom značne znížite spotrebu energie.

3. Uchovávajte dáta priamo v počítači

Prenos dát z optických diskov (CD, DVD, Blu-ray) predstavuje pre batériu počítača ďalšiu významnú záťaž. Ak môžete, uchovávajte dáta priamo v počítači a pri slabej batérii obmedzte činnosť optických mechaník.

4. Nezaťažujte zbytočne procesor

Používanie programov náročných na výpočtový výkon (hry, grafické editory, prehrávače multimédií) značne zaťažujú procesor počítača, ktorý má vtedy má ďaleko väčšiu spotrebu. Ak máte slabú batériu, obmedzte spúšťanie náročných aplikácií na minimum.

5. Vypnite bezdrôtové pripojenie k internetu

Ak napríklad chcete dopozerať zvyšok svojho obľúbeného filmu, ale už máte slabú batériu, rozhodne súčasne nesťahujte hudbu z internetu ani nesurfujte po webových stránkach. Aktívne wi-fi pripojenie dokáže vyčerpať batériu veľmi rýchlo.

6. Používajte programy pre správu energie

Väčšina notebookov obsahuje programy pre správu spotreby energie, ktoré vám ponúknu z viac takzvaných napájacích schém pre rôzne situácie. Naučte sa tieto schémy využívať, odmenou vám bude výrazné predĺženie životnosti batérie.

7. Vybavte svoj počítač moderným "SSD" diskom

Nová generácia pevných diskov nesie označenie SSD (solid-state drive) a neobsahuje žiadne pohyblivé časti. Tieto disky sú rýchle, energeticky úsporné a odolné proti otrasom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu