Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

USA majú ďalšiu superzbraň: Protivníka ochromí neviditeľnou horúčavou!

ADS nepriateľa zneškodní teplom
ADS nepriateľa zneškodní teplom (Zdroj: yahoo.com)

NEW YORK - Novú zbraň, ktorá protivníka nezabije, ale ochromí neznesiteľnou vlnou horúčav, predstavili minulý týždeň výskumníci americkej armády. "Neuvidíte to, nebudete to počuť, nespoznáte čuchom - len to ucítite," uviedol riaditeľ odboru nesmrtiacich zbraní Tracy Taffola. Tento systém ale americké ministerstvo obrany zatiaľ do výzbroje nezaradilo.

Účinok zbrane je tak odrádzajúci, že bezprostredný inštinkt človeku velí utiecť. Podľa Taffola je lúč Active Denial System (ADS) s dosahom zhruba tisíc metrov síce silný, ale zároveň ide o "najbezpečnejšiu nesmrtiacu zbraň", ktorá bola za posledných 15 rokov vyvinutá. Nasadili ju zatiaľ len v Afganistane v roku 2010, ale nikdy nebola nepoužitá v akcii.

Táto technológia vyvolala obavy z jej bezpečnosti, pretože lúč mnohí mylne často zamieňajú za mikrovlny, ktoré sa bežne používajú k rýchlemu ohrevu potravín. Rozdiel medzi nimi predstavuje frekvencia, na ktorej zariadenie funguje. Lúč ADS má 95 gigahertzov, vysvetlila Stephanie Millerová, ktorá merala jeho vplyv vo výskumnom laboratóriu vojenského letectva v Quantiku. "Urobili sme viac ako 11 000 testov na ľuďoch. Medzi nimi boli len dvaja zranení, ktorí si vyžiadali lekárske ošetrenie, ale v oboch prípadoch sa rýchlo zotavili bez komplikácií," dodala.

ADS vlna, hoci je približne stonásobkom mikrovlny, nedokáže nafúknuť ani vrecúško s popcornom, pretože frekvencia neprenikne dostatočne hlboko, aby zvnútra ohriala materiál," vysvetlila výskumníčka Diana Loreeová. Opakom toho je mikrovlnná frekvencia okolo jedného GHz. Jej vlny sa pohybujú rýchlejšie a prenikajú hlbšie, a vďaka tomu sa v mikrovlnke dokáže uvariť aj mäso.

Zbraň je podľa americkej armády určená okrem iného na rozháňanie davu, ochranu kontrolných stanovíšť, vynútenie zákazu vstupu do určenej oblasti a na ochranu infraštruktúry. Prípadným nehodám má zabrániť automatická poistka, ktorá žiarič vypne po troch sekundách od spustenia.

Prečítajte si viac o USA

Nesmrtiaca superzbraň

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu