Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nové odhalenie: Kapitán Titanicu mal byť v čase nárazu do ľadovca opitý!

Bol kapitán Smith v čase potopenia lode opitý? Zobraziť galériu (2)
Bol kapitán Smith v čase potopenia lode opitý? (Zdroj: bnps.co.uk)

LONDÝN - Už na budúci mesiac si svet pripomenie sté výročie stroskotania luxusného parníka Titanic. Čím viac sa blížime k dátumu 14. apríla 1912, tým viac teórií o tom, čo bolo vlastne príčinou tragédie, sa objavuje. Tá najnovšia hovorí, že kapitán lode mal byť v čase nárazu do ľadovca pod vplyvom alkoholu.

Vo svojom liste sa o tom zmienila jedna z pasažierok, ktorej sa nešťastie podarilo prežiť. Emily Richardsová, ktorá mala v tom čase 24 rokov, napísala, že krátko pred katastrofou videla kapitána Edwarda Smitha (†62) popíjať v salóniku.

Z historických prameňov vieme, že fúzatý veliteľ parníka sa pár hodín pred kolíziou zúčastnil večere v prvej triede a potom si na chvíľu išiel oddýchnuť do svojej kajuty. Jeho podriadení ho zobudili krátko pred polnocou, aby mu oznámili, čo sa stalo.

Richardsová na Titanicu cestovala spolu s matkou, dvoma synmi a bratom Georgeom do Ohia za manželom Jamesom. Rodenú Angličanku aj s deťmi zachránili, jej súrodenca však už nie. O niekoľko dní neskôr poslala svojej svokre a ostatnej rodine v Británii dva listy. Jeden napísala ešte počas záchrannej plavby na lodi Carpathia, ktorá smerovala do New Yorku.

"O približne jedenástej hodine v nedeľu večer sme narazili do ľadovca. Kapitán bol predtým v bare a riadením lode poveril niekoho iného. Bola to jeho chyba (Smithova). Chudák George...pokiaľ vieme, tak sa utopil," stojí na kúsku papiera. Emily sa ďalej zmieňuje o tom, že je rada, že unikla "vodnému peklu".

Nové odhalenie: Kapitán Titanicu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bnps.co.uk)

O existencii listov sa verejnosť dozvedela až teraz. Do dražby ich totiž ponúkol istý súkromný zberateľ, ktorý ich kúpil od potomkov Richardsovej. Vyvolácia cena je v prepočte približne 24 000 eur.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu